ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

SUA: Deborah Lipstadt a fost numită în sfârșit ambasador pentru combaterea antisemitismului

Senatul american a confirmat-o oficial pe Deborah Lipstadt, istoric al Holocaustului, în funcția de ambasador al administrației Biden pentru combaterea antisemitismului, punând capăt unui proces care a durat opt luni din cauza întârzierilor repetate provocate de republicani.

Multe grupuri evreiești au făcut presiuni asupra Senatului pentru a o confirma rapid pe Lipstadt, subliniind calificările sale înalte și argumentând că lăsarea postului vacant reprezintă un impediment major pentru capacitatea SUA de a face față valului crescând de antisemitism.
Însă mulți republicani s-au arătat reticenți față de nominalizare, subliniind criticile acesteia la adresa aleșilor conservatori și trecutul său activist în general, și au întârziat procesul.
Dar presiunea pentru numirea ei a crescut, în special după luarea de ostatici de la sinagoga din Colleyville, Texas, în ianuarie.
Doamna Lipstadt nu fusese încă confirmată de întregul Senat, într-un vot care nu se aștepta să aibă loc decât peste câteva săptămâni. Dar senatorul democrat Jon Ossoff a luat cuvântul miercuri seară și a cerut ca nominalizarea să fie aprobată prin consens unanim, pentru a accelera procesul și a-l încheia.
“În timp ce vorbim, flagelul antisemitismului este din nou în creștere în această țară și în întreaga lume. Dacă vrem să spunem cuvintele “niciodată mai mult”, atunci, în sfârșit, doamnă președintă, să o confirmăm pe Deborah Lipstadt să lupte împotriva antisemitismului în numele Statelor Unite”, a declarat Ossoff.
În cele din urmă, republicanii au ales să nu blocheze nominalizarea, probabil pentru că partidul nu ar fi avut voturile necesare pentru a face acest lucru, iar moțiunea de confirmare prin consimțământ unanim a lui Lipstadt a fost aprobată.
Lipstadt, în vârstă de 75 de ani, este cel mai bine cunoscută publicului larg pentru implicarea sa într-un proces istoric în Marea Britanie, în care a luptat împotriva unui proces de calomnie intentat de negaționistul Holocaustului David Irving. Acest episod a fost adaptat în filmul “The Trial of the Century”.
În timpul alegerilor din 2020, ea a susținut o reclamă a Consiliului Democratic Evreiesc din America care compara administrația Trump cu Germania din anii 1930. Doamna Lipstadt a declarat că analogiile cu Holocaustul sunt încă interzise, dar că poate vedea paralele cu ascensiunea nazismului.
Postul lui Lipstadt există din 2004, dar este pentru prima dată când un candidat trebuie să fie aprobat de Senat, din cauza legislației adoptate anul trecut care ridică poziția de trimis special la rangul de ambasador. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d