ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Israel: După 56 de ani, ofițerul de poliție pensionar Yehiel Karta a decis să declare: „L-am incinerat pe Adolf Eichmann”

La 56 de ani după ce a participat la execuția lui Adolf Eichmann, Yehiel Karta, un ofițer pensionat al poliției de frontieră israeliene, a dezvăluit că a aprins cuptorul în care a fost incinerat corpul călăului.

Karta, acum în vârstă de 82 de ani, a împărtășit pentru prima dată detaliile poveștii cu soția sa și cei patru copii în urmă cu mai puțin de un an. Ofițerul de poliție pensionat a declarat că, copiii săi nu l-au crezut la început și l-au întrebat cum a reușit să păstreze un secret atât de dramatic.
„În momentul în care am pus trupul lui Eichmann în cuptorul care ardea la o temperatură de 700 de grade, am simțit că astfel se închidea cercul meu ca fiu al poporului evreu care a suferit în urma crimelor lui Adolf Eichmann, și mai ales pentru supraviețuitorii Holocaustului din Israel și din lume”, își amintește Karta despre noaptea de 31 mai 1962, în închisoarea Ramle.
Karta a stat treaz timp de trei ore împreună cu ceilalți membri ai echipei pe care o conducea și a ținut cuptorul aprins cu un preot care venise la închisoare pentru a-l însoți pe Eichman la execuție și incinerare.
Karta, căsătorit, cu patru copii și zece nepoți care au dat naștere la șapte strănepoți, s-a înrolat în poliția de frontieră în 1958.
„Îmi amintesc că, în 1960, Adolf Eichmann a fost răpit, iar procesul a stârnit o furtună. Aveam 21 de ani la acea vreme, eram comandantul adjunct al diviziei poliției de frontieră de la Aeroportul Internațional Ben Gurion”, a adăugat el.


Karta și-a amintit cum comandantul companiei, Moshe Tiomkin, i-a sunat pe ofițeri și a anunțat o „operațiune secretă” care urma să aibă loc mai târziu în acea zi.
„Abia atunci ne-am dat seama că Eichmann va fi spânzurat în acea zi”, a repetat el.
„Tiomkin mi-a spus: „Karta, tu vei aștepta într-o parte cu alți trei soldați”.”
Chiar și după mulți ani care au trecut, Karta vorbește impresionat în timp ce reconstituie scena. „Tiomkin m-a luat deoparte și mi-a spus: „Adolf Eichmann va fi spânzurat astăzi, la ora 12, conform legii, va fi spânzurat și va rămâne suspendat timp de o oră, iar la ora 13 vei primi trupul neînsuflețit, cu un preot care îl va însoți”.
Potrivit lui Karta, comandantul său a arătat spre „un monstru de fier care stătea în curte” și a explicat că era cuptorul de incinerare.
Karta a adăugat că, atunci când le-a spus soldaților că trebuiau să îl însoțească în misiune, aceștia s-au simțit tensionați, dar el i-a liniștit și le-a cerut să rămână calmi. 56 de ani mai târziu, Karta încă încearcă să își reprime gândurile legate de misiunea sa ciudată. „Am știut doar că a fost pentru binele poporului Israel și al poporului evreu”, a spus el. „În acea seară am făcut dreptate victimelor Holocaustului”.
„La ora 12, a fost executată sentința de condamnare la moarte și a trebuit să așteptăm o oră până la sosirea cadavrului. Corpul lui Eichmann a ajuns într-un fel de cărucior cu o singură roată și cu un preot lângă el. Soldații și cu mine am încercat să împingem caruciorul cu corpurile noastre și aceasta s-a răsturnat din cauza unui dezechilibru „, își amintește Karta.
Potrivit acestuia, preotul s-a supărat, iar Karta l-a asigurat că nu a fost intenționat.
Câteva minute mai târziu, corpul lui Adolf Eichmann a fost pus în cuptorul încins.
„La fiecare oră sau cam așa ceva, preotul examina starea cadavrului, până când, pe la ora cinci dimineața, a decis că a fost ars și a oprit cuptorul”, a spus Karta.
După ce cuptorul s-a răcit, preotul a adunat cenușa acumulată în cuptor și a pus-o într-o sticlă. Karta a mers cu mașina împreună cu preotul până în port, unde preotul a aruncat cenușa în mare.
„Nu a fost o sarcină ușoară. Chiar dacă era o persoană care merita pedeapsa cu moartea pentru genocidul poporului evreu, a fost totuși dificil”, a concluzionat Karta după 56 de ani.
Karta a adăugat că, în calitate de tânăr luptător al poliției de frontieră, a simțit „un fel de închidere a cercului, că reglăm conturile cu unul dintre cei mai mari criminali naziști”.
Potrivit acestuia, nu a fost interesat de nicio distincție pentru diferitele sarcini primite. „Am terminat de ars cadavrul, am ieșit din închisoare și ne-am întors la unitatea noastră”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: