Trimisul SUA pentru combaterea antisemitismului: Afirmația lui Putin privind „denazificarea” este o formă de antisemitism

Autor: Petru Clej

Președintele Rusiei Vladimir Putin s-a angajat în denaturarea Holocaustului, o formă de antisemitism, a declarat Aaron Keyak, trimisul special adjunct al SUA pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului, în cadrul unei dezbateri la conferința organizată de The Jerusalem Post de la Londra.

Putin a declarat că războiul Rusiei în Ucraina are ca scop „denazificarea” țării.
„Distorsionarea Holocaustului poate fi o formă de antisemitism”, a declarat Keyak. „Când denaturezi Holocaustul, denaturezi memoria a 6 milioane de evrei”.
„Pare clar pentru [mulți] că aceasta este o minciună”, a spus trimisul adjunct, „dar, de fapt, ea capătă amploare pe rețelele de socializare și în alte părți. Acest lucru are ramificații pentru conflictul din Ucraina și pentru ceea ce înseamnă pentru înțelegerea Holocaustului și a ceea ce sunt cu adevărat naziștii.”
Războiul dintre Ucraina și Rusia „nu se va sfârși bine pentru evreii din niciuna dintre aceste țări”, a adăugat el.
Comisarul guvernamental german pentru antisemitism, Felix Klein, a declarat că denaturarea Holocaustului este o infracțiune în Germania și a calificat comparațiile dintre mandatele vaccinului COVID-19 și Holocaust ca fiind o „trivializare teribilă”.
Germania se află la o rată ridicată de infracțiuni antisemite de după război, multe dintre acestea fiind comise online, a declarat Klein.
În același timp, el a considerat încurajator faptul că „la 75 de ani de la Holocaust, evreii se refugiază în Germania” din cauza războiului din Ucraina.
Șefa departamentului de combatere a antisemitismului din cadrul Organizației Sioniste Mondiale, Racheli Baratz, a deplâns răspândirea antisemitismului online în legătură cu războiul.
„Social media este cel mai mare dușman al nostru”, a spus Baratz. „Războiul dintre Rusia și Ucraina crește antisemitismul de ambele părți… Nu putem fugi de el și nu vedem o soluție în această problemă”.
În timpul pandemiei COVID-19, antisemitismul online în Europa a crescut de șapte ori, a declarat coordonatorul Comisiei Europene pentru combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, Katharine von Schurbein, iar afirmația privind „denazificarea” care denaturează Holocaustul este o parte a acesteia.
„Odată ce a ieșit la iveală, este foarte dificil să fie întoarsă roata înapoi”, a declarat aceasta.
Mai mulți dintre participanții la conferință și-au exprimat frustrarea față de activitatea insuficientă a companiilor de social media pentru a combate antisemitismul pe platformele lor.
„M-am săturat de toate scuzele lor”, a declarat consilierul guvernului britanic pe probleme de antisemitism, Lordul John Mann, „în special cele cu bugete uriașe”.
„Presiunea este singurul lucru pe care îl avem”, a declarat Klein.
Mann a anunțat că va conduce un nou grup de lucru format din parlamentari de rang înalt care va examina viața evreiască în universitățile din Marea Britanie.
„Îi ascultăm pe studenții evrei”, a spus el.
Von Schnurbein a discutat despre inițiativele din UE, cum ar fi decizia unanimă din această lună a statelor membre de a adopta strategii de combatere a antisemitismului.
„Odată ce le avem pe hârtie, trebuie să le punem în aplicare”, a spus ea. „Până în prezent, nu vedem o schimbare reală pentru comunitatea evreiască.|
Cu toate acestea, ea a adăugat că recunoașterea problemei antisemitismului și faptul că Comisia Europeană a luat măsuri „dă mai multă încredere”. Vrem ca evreii să își vadă viitorul în Europa și să se simtă în siguranță, iar problemele lor să fie abordate în sistemul educațional, în urmărirea penală a cazurilor de antisemitism și așa mai departe.”

Petru Clej

Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani.
Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News.
A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: