ISRAELMAGAZIN

Criza politică din Israel: Sondaje privind rezultatele unor posibile noi alegeri

Sondajele realizate în urma demisiei din coaliția de guvernare a membrului de partid Yamina Idit Silman arată că, în cazul unor noi alegeri, componența unei noi coaliții ar fi în continuare o bătaie de cap, în pofida saltului Likudului lui Benyamin Netanyahu.

Odată cu demisia lui Silman, actualul guvern are doar 60 de locuri în Knesset, la fel ca și opoziția. Dar dacă opoziția reușește să adune cel puțin încă un membru al guvernului, ar putea iniția o moțiune de cenzură și, astfel, ar putea conduce țara spre noi alegeri legislative.
Potrivit unui sondaj publicat pe canalul public Kan, Likud ar obține 35 de locuri în cazul unor noi alegeri, urmat de Yesh Atid cu 19 locuri.
Partidele Alb Albastru, Sionismul Religios și Shas ar urma să obțină 8 locuri, Iudaismul Unit al Torei, 7, Lista Comună (arabă) și Yamina sunt creditate cu 6 deputați, urmate de partidele Meretz, Muncii și Noua Speranță cu 5 locuri.
Partidele Ra’am (arab) și Yisrael Beitenu reduc diferența cu câte 4 locuri fiecare.
Un sondaj publicat de Canalul 13 arată că partidul Likud a crescut de la 30 la 38 de locuri, în timp ce Canalul 12 creditează principalul partid de dreapta cu 35 de locuri.
Dar toate cele trei sondaje arată că blocul lui Benyamin Netanyahu nu ar putea forma o majoritate fără sprijinul unui partid aflat în prezent la guvernare.
Potrivit sondajului Channel 13, 47% dintre israelieni consideră că Benjamin Netanyahu este cel mai potrivit pentru a fi prim-ministru, față de 10% care înclină spre Naftali Bennett. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d