ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Criză politică în Israel: Ce se va întâmpla în continuare cu guvernul Israelului? Patru scenarii

Odată cu demisia din coaliție a deputatei Idit Silman, există acum patru scenarii posibile cu privire la ceea ce va urma:

1. Efectul de domino

Un alt membru al Knessetului (Parlamentul israelian) părăsește coaliția și ajută opoziția – condusă de liderul Likud, Benjamin Netanyahu – să adopte un proiect de lege care să dizolve Knessetul și să ducă Israelul la noi alegeri.
În acest caz, imediat după dizolvarea Knessetului, ministrul de Externe Yair Lapid ar deveni prim-ministru până la formarea unui nou guvern.
Pentru Silman, situația ideală ar fi ca un alt membru al Yamina să se despartă de partid, astfel încât ea să poată apoi – împreună cu fostul rebel al Yamina, deputatul Amihai Chikli – să formeze o nouă facțiune care să poată fuziona cu un partid existent și să candideze în cadrul unor noi alegeri.

2. Gantz părăsește nava

Înainte ca Knesset-ul să se dizolve, președintele Alb Albastru, Benny Gantz, decide să se alăture opoziției și să devină prim-ministru al Israelului.
Acest scenariu este probabil din câteva motive. Primul este că, Gantz, care în prezent ocupă funcția de ministru al Apărării, a fost nemulțumit de actualul guvern încă de la înființarea acestuia. El a fost deranjat în special de faptul că Bennett – cu șase locuri, iar acum cinci – a devenit prim-ministru în timp ce el – Gantz – avea opt locuri.
În plus, Gantz ar putea prefera această opțiune în detrimentul dizolvării Knessetului, în urma căreia Lapid ar deveni prim-ministru.
Amintim că cei doi politicieni s-au despărțit – partidul Yesh Atid al lui Lapid părăsind alianța Alb Albastru – atunci când Gantz a decis în 2020 să se alăture ultimului guvern al lui Netanyahu, care în cele din urmă s-a destrămat.
În timp ce Gantz a declarat că a învățat lecția de la ședința cu Netanyahu și că nu va face din nou aceeași greșeală, el ar putea argumenta că, alăturându-se lui Netanyahu, nu numai că ar servi ca prim-ministru, dar ar preveni și alte alegeri și o mai mare instabilitate politică.

3. O revenire pentru Netanyahu

Netanyahu reușește cumva să formeze un guvern în actualul Knesset sau se dă la o parte din funcția de președinte al Likud – foarte puțin probabil – și permite unui alt parlamentar Likud să facă acest lucru.
Este mai probabil ca el să prefere să-l încoroneze pe Gantz decât pe cineva din propriul partid, lucru pe care ar fi putut să-l facă înainte ca Bennett să devină prim-ministru în iunie anul trecut.

4. Supraviețuire până în 2023

Guvernul – incapabil acum să adopte legi – reușește să supraviețuiască până la începutul anului 2023, când trebuie să adopte un nou buget.
Deși nu ar putea adopta nicio lege, acesta ar putea fi cel mai bun scenariu în acest moment pentru Bennett.
(Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: