ISRAELMAGAZIN

Criză politică în Israel: Premierul Bennett se întâlnește cu aliații politici pentru a preveni noi demisii din coaliția sa

Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit miercuri cu membri de rang înalt ai coaliției sale din partidul său Yamina, după anunțul surprinzător al șefului coaliției și membră a partidului, Idit Silman, care a anunțat că demisionează din coaliție și se aliază cu opoziția.

“Nu mai pot să servesc într-o coaliție care este adversă față de valorile pe care le avem cu toții”, a declarat Silman într-o scrisoare adresată premierului, adăugând un apel pentru ca acesta să-și unească forțele cu aripa dreaptă.
Bennett l-a convocat pe ministrul de Interne Ayelet Shaked, partenerul său politic de lungă durată și pe alții pentru a se asigura că nici ei nu părăsesc coaliția sa și se alătură opoziției conduse de fostul premier Benjamin Netanyahu.
Întâlniri cu alți membri de dreapta ai coaliției și cu liderii partidelor sunt programate pentru mai târziu în cursul zilei.
Anunțul lui Silman răpește guvernului Bennett majoritatea parlamentară restrânsă de care se bucura.
Bennett a fost criticat de membrii coaliției sale pentru că a ignorat membrii de dreapta care îl îndemnau să favorizeze mișcarea de implementare a evreilor în Iehuda și Shomron (Cisiordania) și să împiedice ceea ce ei considerau a fi afronturi la adresa identității evreiești a țării.
Coaliția sa nu legalizase avanposturile evreiești din Cisiordania, favorizând în același timp comunitățile de beduini din Negev, pentru a liniști partidul islamist Ra’am, care este, de asemenea, membru al coaliției sale.
Bennett a tăcut și atunci când ministrul Religiei, Matan Kahana, a anunțat că va revizui legile astfel încât să slăbească puterea Rabinatului Șef, controlat de partidele ultraortodoxe.
Cea mai recentă confruntare a avut loc cu doar câteva zile în urmă, când liderul de stânga Meretz și ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, a dat instrucțiuni spitalelor să nu inspecteze vizitatorii care intră în incinta lor pentru a verifica dacă există produse alimentare interzise conform legilor alimentare evreiești de Pesah (Paștele evreiesc)
Silman a declarat atunci că nu poate permite ca un ministru cu astfel de opinii să rămână în funcție.
Activiști de dreapta au manifestat în fața casei lui Silman în încercarea de a o presa să schimbe tabăra politică.
Benjamin Netanyahu, în calitatea sa de lider al opoziției, a primit-o pe Silman înapoi în rândurile sale după ce i-a promis un post de ministru al Sănătății în noul său guvern, în cazul în care acesta va fi format, și un loc sigur pe lista Likud înainte de următoarele alegeri.
Dacă actualul guvern va cădea în urma unui vot de neîncredere, Yair Lapid nu va mai putea deține funcția de prim-ministru nici măcar pentru o zi, deoarece guvernul se va schimba.
Pe de altă parte, dacă va cădea în plasa propunerii de dizolvare a Knessetului – Lapid va fi prim-ministru de tranziție, iar Bennett își va pierde poziția.(Anima News)

Lasă un răspuns

%d