ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIUPetru Clej

Dubai: Un tribunal din Emiratele Arabe Unite condamnă la moarte o femeie arabo-israeliană prinsă cu cocaină

    Petru Clej

Corespondentul Anima News, Petru Clej, transmite: Un tribunal din Abu Dhabi a condamnat la moarte o cetățeană arabo-israeliană care a fost arestată în urmă cu aproximativ un an în Emiratele Arabe Unite (EAU) cu cocaină.

Fidaa Kiwan, în vârstă de 43 de ani, rezidentă în Haifa, a fost arestată pe 17 martie 2021 cu o jumătate de kilogram de cocaină, dar ea a susținut că substanța ilegală găsită nu îi aparținea.

Ministerul de Externe de la Ierusalim a declarat: „Cazul ne este cunoscut și îl gestionăm prin intermediul misiunilor israeliene din întreaga lume și al reprezentanților săi din Emirate.”

Kiwan, care este de origine arabă și are un studio de fotografie, ar fi călătorit în Emiratele Arabe Unite pentru a lucra, după ce a fost invitată de o cunoștință palestiniană. La sosirea în Dubai, ea s-a instalat într-un apartament aranjat în prealabil pentru ea.

La o săptămână după sosirea ei, autoritățile din EAU au efectuat o percheziție în apartament, unde a fost descoperită o cantitate mare de droguri.

„Nu am avut nimic de-a face cu drogurile pe care le-ați descoperit în apartament. Nu sunt drogurile mele, cineva le-a plantat aici fără știrea mea. Nu sunt un traficant de droguri. Nu sunt un criminal. Am venit să lucrez în Dubai, nu să fac trafic de droguri. Nu am nicio legătură cu această lume. Eu sunt victima. Puteți verifica acest lucru cu ușurință. Aflați cui aparțin drogurile. V-am dat toate detaliile”, le-a spus Kiwan anchetatorilor.

„Nu am fost curierul nimănui. Repet, cocaina nu-mi aparține. Vă rog să verificați din nou povestea mea. Nu mă executați pentru ceva ce nu am făcut. Greșiți. Habar n-am de unde au apărut”, a adăugat Kiwan.

Anchetatorii au încercat să dea de urma persoanei cu care Kiwan avea o relație profesională, dar, în urma suspiciunilor, se pare că aceasta a reușit să treacă granițele statului. Anchetatorii nu au crezut povestea lui Kiwan și au ridicat suspiciuni că aceasta ar fi acționat ca un curier și au avertizat-o că ar putea fi condamnată la moarte.

De atunci, ea se află în custodia Emiratelor și a fost condamnată în urmă cu câteva zile. Avocatul local al femeii a făcut deja apel la această decizie. În EAU, sentințele de condamnare la moarte nu sunt de obicei executate și sunt adesea convertite în pedepse lungi cu închisoarea.

„În cazul femeii israeliene, ea nu va fi executată. Asta e sigur. Nu se va întâmpla. În parte pentru că este vorba de o cantitate mică de droguri și, de asemenea, pentru că pedeapsa este menită să descurajeze alți turiști să vândă sau să dețină droguri în țară. La acestea se adaugă acordurile „Abrahams” și relațiile călduroase ale EAU cu Israelul”, au declarat oficiali din Dubai.

Jurnalista Melanie Swan, care se ocupă de ceea ce se întâmplă în Emiratele Arabe Unite, a confirmat că șansele ca Kyuan să fie executată sunt aproape de zero. „Nu există nicio șansă ca acest lucru să se întâmple. Sunt convinsă că așa va fi în cele din urmă. Sunt destul de sigură de asta. Sentința, la prima vedere, este foarte severă, dar va fi transformată într-o pedeapsă cu închisoarea”, a precizat Swan.

Sute de mii de israelieni s-au îndreptat către EAU de la acordurile istorice Abraham din 2020, care au stabilit relații diplomatice între Israel și EAU, zborurile non-stop de la Tel Aviv la Dubai fiind printre cele mai vizibile efecte ale acordului.

Pe rețelele de socializare, o călătorie în EAU a devenit un simbol al statutului pentru israelienii care afișează fotografii cu ei înșiși în Dubai.

O duzină de hoteluri din oraș spun că au rezervat locuri pentru mii de călători israelieni și au găzduit o serie de conferințe de afaceri israeliene, petreceri de vacanță și nunți de câteva zile.

Chiar și companii de catering cașer din întreaga lume și-au deschis un magazin în EAU. Sunt în curs de desfășurare planuri pentru a începe construcția primului cimitir evreiesc din țară și a primei băi rituale evreiești cunoscute sub numele de mikve. (Petru Clej, Anima News)

  • Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani. Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News. A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: