ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Lista Forbes pentru 2022 include un număr record de miliardari israelieni

Numărul miliardarilor din lume a scăzut, dar 40% dintre cei care au rămas pe listă au devenit mai bogați. Aceasta este concluzia la care au ajuns autorii clasamentului miliardarilor din 2022, publicat de revista Forbes.

Revista publică de 36 de ani listele cu cei mai bogați oameni de pe planetă. De data aceasta, din cauza pandemiilor, a războaielor și a stagnării piețelor, lista a fost redusă cu 87 de cifre, iar averea totală a celor 2 668 de miliardari a scăzut cu 400 de miliarde de dolari, deși se ridică în continuare la suma uriașă de 12,7 trilioane de dolari. Aceasta reprezintă aproximativ 2,6 bugete federale americane pe an.
Forbes scrie că lista miliardarilor ruși a fost redusă în mod deosebit (cu 34 de poziții) ca urmare a războiului împotriva Ucrainei.
Mai mult de o mie de miliardari au devenit mai bogați decât anul trecut.
În ultimul an, au apărut 236 de noi miliardari, iar în țări precum Bulgaria, Estonia, Uruguay și Barbados, aceștia sunt primii proprietari ai unor astfel de averi.
Statele Unite sunt pe primul loc, cu 735 miliardari, a căror avere netă totală este estimată la 4.700 de miliarde de dolari (puțin mai mult decât bugetul anual al țării).
Primul în topul celor mai bogați oameni este Elon Musk (219 miliarde de dolari).
El este urmat de un alt american, Jeff Bezos (171 de miliarde), de francezul Bernard Arnault (158 de miliarde) și de alți 6 americani – Bill Gates, Warren Buffett și cei doi fondatori Google, Larry Page și Sergey Brin. Mike Bloomberg pe locul 12, Mark Zuckerberg pe locul 15.
China, inclusiv Macao și Hong Kong, se află pe locul al doilea, cu 607 miliardari (2,3 trilioane de dolari).
Dintre rușii bogați, Vladimir Lisin, proprietar de companii siderurgice, a ieșit în evidență. În ultimul an, averea sa a scăzut de la 26,2 miliarde la 18,4 miliarde – de pe locul 59 pe locul 89.
Aceeași poveste s-a întâmplat și cu Vladimir Potanin: averea sa a scăzut de la 27 la 17,3 miliarde de euro, iar el a trecut de pe locul 55 pe locul 97.
Israelul a avut anul trecut un număr record de 31 de miliardari. Doi membri ai familiei Ofer, Eyal și Ijan, ocupă primele două locuri pe lista israeliană. Acestea au 15,4 și, respectiv, 10,5 miliarde de euro. Următoarele două locuri sunt ocupate de frații Dmitri și Igor Bukhman, creatorii ruso-irlandezi-israelieni ai platformei de jocuri Playrix. Averea lor este estimată la 8,1 miliarde de euro fiecare.
Pe locul cinci se află omul de afaceri ruso-israelian Yuri Milner, fost coproprietar și președinte al consiliului de administrație al Mail.ru.
În spatele lui se află Stef Wertheimer, un constructor de parcuri industriale în Galileea și Negev, care și-a vândut afacerile în 2013 și 2014.
Pe lista Forbes se mai află Gil Shved (fondatorul și directorul Check Point), magnatul gazelor Yitzhak Tshuva și alții. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d