ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA DE AZIMAGAZINUCRAINA

Adunarea Generală a ONU suspendă Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a ONU a suspendat Rusia din funcția de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din cauza invaziei sale în Ucraina, într-un vot care a întrunit 93 de voturi pentru și care a reflectat o dezintegrare a unității internaționale împotriva Moscovei.

Dintre cele 193 de țări membre ale Adunării Generale, 24 au votat împotriva suspendării – a doua din istoria ONU după cea din 2011, după înlăturarea Libiei – inițiată de Statele Unite.
58 de țări s-au abținut, dar abținerile, o alegere denunțată de Kiev, nu au contat pentru majoritatea necesară de două treimi din voturile pro și contra.
Printre țările care au votat împotrivă s-a numărat China, care a denunțat o „abordare pripită”, „adăugarea de combustibil la foc” și un „precedent periculos”.
Iran, Kazahstan și Cuba au votat, de asemenea, împotrivă. Nu este surprinzător faptul că Rusia, Belarus și Siria s-au opus la vot rezoluției propuse.
În pofida presiunilor exercitate în ultimele zile de Moscova pentru ca țările să voteze împotrivă, mai multe state africane, printre care Africa de Sud și Senegal, au ales să se abțină, afirmând că rezoluția de suspendare a Moscovei „prejudiciază rezultatul comisiei de anchetă” înființată la începutul lunii martie de Consiliul pentru Drepturile Omului.
Brazilia, ca și Mexic și India, toți trei actuali membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, au adoptat aceeași poziție de abținere. Chile, pe de altă parte, a votat în favoarea acestei propuneri.
Rusia este acuzată de crime de război și de abuzuri împotriva civililor în zonele ucrainene pe care le-a ocupat, cum ar fi în Butcha, ceea ce a precipitat demersul Washingtonului de a o suspenda din Consiliul pentru Drepturile Omului.
Din 2006, Moscova este membru intermitent al Consiliului, deoarece membrii acestuia au dreptul la doar două mandate consecutive. Mandatul său actual expiră în 2023. Ucraina este un membru actual al Consiliului. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: