Dacă Marine Le Pen câștigă în Franța, evreii francezi se gândesc să se stabilească în Israel

„Dacă Marine Le Pen câștigă alegerile prezidențiale, va trebui să schimbăm textul din haggadah-ul nostru de Paște din „Anul viitor la Ierusalim” în „Luna viitoare la Ierusalim””, i-a spus un evreu francez rabinului său într-o sinagogă din Paris, luni dimineață.

Le Pen, membră a partidului de extremă dreapta Raliul Național (fostul Front Național), s-a calificat în turul al doilea al alegerilor care vor avea loc peste două săptămâni – împotriva președintelui în exercițiu Emmanuel Macron – cu o diferență de doar aproximativ 4% între cei doi în primul tur.
Potrivit presei franceze, Le Pen susține interzicerea sacrificării rituale și restricționarea circumciziei religioase – ceea ce nu va dăuna doar musulmanilor, ci și evreilor. Ambele grupuri nu vor putea trăi religios dacă nu li se va permite să își afișeze convingerile personale în exterior – un lucru pe care Le Pen este interesată să îl promoveze.
„Cred că cea mai mare parte a comunității evreiești a votat pentru Macron”, a declarat joi un rabin al unei mari sinagogi pentru The Jerusalem Post. El estimează că aproximativ 10% din comunitatea evreiască a votat pentru candidatul evreiesc de extremă-dreapta Eric Zemmour.
Rabinul a explicat că „au votat pentru Zemmour deoarece locuiesc în suburbiile dificile ale Parisului, cu mulți vecini musulmani și cu o rată ridicată de antisemitism, prin urmare sunt confuzi cu privire la întreaga situație”.

Dacă Le Pen va fi aleasă, cum va afecta acest lucru comunitatea evreiască?

„Dacă Le Pen este același lider vechi pe care îl cunoaștem de mulți ani sau chiar apropiat de ideologia tatălui ei, care a condus partidul înaintea ei – aceasta este o mare problemă. Le Pen și membrii partidului ei au opinii antisemite care pot fi foarte periculoase pentru evrei.”

Din conversațiile pe care le-am avut cu evreii francezi, nu pare ca și cum comunitatea ar fi sub presiune din cauza acestei potențiale amenințări.

„Există acest sentiment interior că multe ființe umane trebuie să continue să își trăiască viața așa cum au făcut-o până acum. Este ceea ce s-a întâmplat și cu evreii în anii 1940. Evreii nu au crezut că vor fi luați din casele lor și duși în lagăre de concentrare. Nu cred că neapărat asta se va întâmpla dacă ea va fi aleasă, dar cu siguranță sunt lucruri rele care se pot întâmpla dacă acest lucru se va întâmpla. Sunt șanse ca Macron să câștige, dar asta nu este sigur. Nu trebuie să existe nici un fel de mulțumire. În comunitatea noastră, oricine va vorbi cu președintele sinagogii va auzi opinia sa clară: votați pentru Macron. Eu nu le spun oamenilor cu cine să voteze, ci doar că taberele extremiste nu au fost niciodată bune în nicio țară.”

Cunoașteți personal vreun evreu care va vota pentru Le Pen?

„Sigur, cunosc câțiva evrei care au de gând să voteze pentru Le Pen, dar nu sunt normali.
Aceștia sunt, de obicei, oameni foarte simpli care votează din motive psihologice și impulsive.”

Rabinul a adăugat că mulți dintre enoriașii săi sunt îngrijorați de faptul că un candidat de extremă dreapta cu numele de familie Le Pen ar putea deveni președinte al republicii. „Mulți dintre congregații mei sunt foarte speriați de ceea ce urmează. Există o chestiune de xenofobie în Le Pen”.

„Le Pen este un prieten al lui Putin, al Iranului și al altor regimuri dictatoriale”, a declarat pentru The Jerusalem Post. dr. Dov Maimon de la Jewish Peoplehood Policy Institute (JPPI).
„Le Pen nu are nicio simpatie pentru Israel”, a spus Maimon și a adăugat că „ea însăși nu este antisemită, dar nu este pozitivă față de evrei. Ea nu ar fi mai susținătoare a Israelului decât Macron. Nu e ca și cum acesta ar fi fost cel mai bun președinte pentru Israel, dar cel puțin nu a fost ostil față de Israel”.
În ceea ce privește evreimea franceză, Maimon a spus că „ea a vorbit despre agenda ei de interzicere a sacrificării și de interzicere a capacității de a afișa religia în public, cum ar fi purtarea unei kippa. Desigur, ea vrea să facă rău islamului, dar îi va afecta pe evrei”.
Maimon a adăugat că el crede că va exista o lovitură financiară majoră pentru școlile evreiești din Franța dacă Le Pen va deveni președinte.
„Școlile evreiești vor avea de suferit, deoarece aproximativ 80% din bugetul lor este finanțat de guvernul federal sau de municipalitățile locale. Există anumite legi pe care evreii trebuie să le respecte în totalitate, cum ar fi acceptarea oricărui elev la o școală, indiferent de trecutul său. Școlile evreiești acceptă doar evrei, iar dacă aceste legi sunt mai stricte, poate cauza foarte mult rău educației evreiești”, a subliniat Maimon.
În Franța, nu există sondaje publice care să arate cum au votat oamenii din perspectiva religiei de care aparțin.
Dar rezultatele votului în cartierele din Paris care au un procent foarte mare de evrei au votat pentru Zemmour. Unul dintre aceste cartiere l-a avut pe Zemmour la un scor aproape dublu față de rezultatul său final la alegerile federale. În plus, date neoficiale, dar foarte bine fundamentate, ale votului din Israel au arătat că Zemmour a obținut peste 50% din voturile francezilor expatriați în Israel – fără a include Ierusalimul.
Cu toate acestea, oficialii din instituțiile naționale israeliene nu văd nicio creștere potențială a interesului pentru stabilire (aliya) în Israel ca urmare a posibilei schimbări politice. (Anima News)

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: