ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZINUCRAINA

Vaticanul se gândește la o întâlnire istorică la Ierusalim între Papă și patriarhul rus

Vaticanul studiază posibilitatea de a prelungi călătoria Papei Francisc în Liban în luna iunie, astfel încât acesta să poată zbura la Ierusalim pentru a se întâlni acolo cu patriarhul ortodox rus Kirill, care a susținut războiul Rusiei în Ucraina, au declarat luni două surse pentru Reuters.

Ar fi a doua lor întâlnire. În Cuba, în 2016, a fost prima întâlnire dintre un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă care a divizat creștinismul în ramurile orientală și occidentală în 1054.
Kirill, în vârstă de 75 de ani, a dat binecuvântarea sa totală pentru invazia Rusiei în Ucraina, o poziție care a divizat Biserica Ortodoxă mondială și a declanșat o rebeliune internă despre care teologii și academicienii spun că este fără precedent.
Sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că planul era ca papa în vârstă de 85 de ani, care urmează să ajungă în Liban pe 12-13 iunie, să zboare la Amman, în Iordania, în dimineața zilei de 14 iunie.
De acolo, el ar urma să se îmbarce într-un elicopter spre Ierusalim în aceeași zi pentru întâlnirea cu Kirill și apoi să se întoarcă la Roma de acolo, au spus sursele.
Întorcându-se din călătoria sa în Malta săptămâna trecută, Francisc a spus că speră să se întâlnească cu Kirill undeva în Orientul Mijlociu în acest an, dar nu a spus unde.
Kirill a cerut duminică rușilor să se adune în jurul autorităților în timp ce Moscova urmărește ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.
Patriarhul a făcut anterior declarații în care a apărat acțiunile Moscovei în Ucraina și vede războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi occidentale liberale pe care o consideră decadentă.
„Domnul să ne ajute să ne unim în această perioadă dificilă pentru Patria noastră, inclusiv în jurul autorităților”, a declarat Kirill, citat de agenția de știri Interfax, la o predică la Moscova.
Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său sudic și pentru a elimina persoanele pe care le numește naționaliști periculoși.
Papa Francisc a respins deja această terminologie, numindu-l război.
De când a început războiul, Papa Francisc a menționat Rusia în mod explicit doar în rugăciuni, cum ar fi în timpul unui eveniment global special pentru pace pe 25 martie. Dar el și-a exprimat clar opoziția față de acțiunile Rusiei, folosind cuvintele invazie, agresiune și atrocități.
Duminică, papa a făcut apel la un armistițiu de Paște în Ucraina și, într-o aparentă referire la Rusia, a pus la îndoială valoarea plantării unui steag al victoriei „pe o grămadă de moloz”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d