ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Israel: Shin Bet nu a găsit niciun dispozitiv de ascultare în cănile termice dăruite de ambasada chineză

Serviciul israelian de securitate internă, Shin Bet, nu a găsit niciun dispozitiv de ascultare în cănile termice dăruite de ambasada chineză birourilor guvernamentale israeliene, după ce cadourile au fost semnalate ca fiind suspecte, a declarat marți agenția de securitate.

„În urma rapoartelor privind găsirea unei componente suspecte în cănile termice trimise unui minister guvernamental, experții tehnologici ai Shin Bet care au verificat componenta au constatat că aceasta este nevinovată și că este menită să mențină un vid în părțile laterale ale cănii și să mențină temperatura în timp”, se arată în declarație.
Shin Bet a început să investigheze problema după ce a găsit un dispozitiv suspect în cănile pe care ambasada le-a trimis la Ministerul Științei, Tehnologiei și Inovării și la Ministerul Transporturilor.
Suspiciunile au fost raportate pentru prima dată marți dimineață de corespondentul diplomatic al Radioului Armatei, Moriah Asraf-Walberg.
Cana a ajuns la Ministerul Științei, Tehnologiei și Inovării la începutul acestei săptămâni fără niciun anunț prealabil din partea Ambasadei Chinei, iar securitatea a găsit dispozitivul înainte ca acesta să ajungă la ministrul Orit Farkash-Hacohen.
Alte ministere au primit mesaje text de la ambasadă: „Pe 12 aprilie, colegul meu va livra cadoul de Paște pentru dumneavoastră și pentru ministru la intrarea în ministerul dumneavoastră. Puteți să rugați pe cineva să primească?”.
Duminică, Shin Bet a transmis ministerelor că orice cadou din China trebuie să fie scanat.
Instrucțiunile de securitate existente impuneau deja ca toate cadourile să fie verificate de securitate înainte de a ajunge la miniștri. De asemenea, acestea trebuie să fie autorizate de un comitet pentru cadouri înainte de a fi folosite de un ministru.
Toate ceștile oferite de ambasadă birourilor guvernamentale, care făceau parte dintr-o cutie de cadouri mai mare, au fost colectate pentru o inspecție suplimentară după constatare. Acestea nu vor fi returnate ambasadei.
Ambasada Chinei a declarat că ancheta este rezultatul unor „zvonuri nefondate [care] au un impact grav, deoarece urmăresc să creeze o prăpastie între China și Israel, să păteze imaginea Chinei și să inducă în eroare în mod serios publicul”.
Ambasada a declarat că presupusul dispozitiv de ascultare este un „getter”, un material folosit în multe căni termice, și chiar a trimis presei brevetul european pentru acest dispozitiv.
Dr. Eyal Pinko, expert în spionaj în cadrul Departamentului de Studii Politice al Universității Bar-Ilan, a susținut că, „China dorește informații militare, diplomatice, economice și tehnologice de la statele occidentale în general și de la SUA și Israel în special”.
„În vederea atingerii acestui obiectiv, China folosește numeroase instrumente pentru a colecta informații”, a declarat Pinko.
Conform lui, „ascunderea dispozitivelor de ascultare în interiorul cadourilor… nu este o noutate… Instituția de securitate israeliană este conștientă de amenințări și verifică fiecare obiect care este oferit cadou de factori străini pentru a reduce pe cât posibil daunele provocate de expunerea informațiilor sensibile”.
Raportul vine la doar două luni după ce The Jerusalem Post a raportat că Partidul Comunist Chinez a cerut studenților chinezi din Israel să colecteze informații despre mass-media locală, parte a unei tendințe globale prin care Beijingul folosește studenți din întreaga lume pentru a-și promova interesele.
Un oficial le-a cerut studenților și altor cadre universitare din mai multe campusuri din Israel să caute și să trimită presei israeliene reportaje despre Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, potrivit capturilor de ecran obținute de Post.
Mai multe țări au luat măsuri în ultimii ani după ce au descoperit studenți chinezi care erau implicați în colectarea de informații în campusuri și în contrabanda cu tehnologie din acestea. În plus, China continuă să supravegheze studenții din alte țări prin folosirea grupurilor WeChat, precum cele pentru studenții din Israel, pentru a exercita presiune socială. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: