ISRAELLUMEA ARABĂ

Ierusalim: Noi tensiuni pe Muntele Templului (VIDEO)

Situația a devenit din nou tensionată duminică dimineața pe Muntele Templului din Ierusalim, după ce credincioșii musulmani au cerut mulțimii să rămână pe loc la sfârșitul rugăciunii, în încercarea de a provoca o confruntare cu forțele de ordine.

Poliția, care a intrat în zon[ pentru a restabili ordinea, a declarat că înainte de începerea vizitelor săptămânale la locul sfânt, sute de tineri, unii purtând măști, au aruncat cu pietre în încercarea de a “tulbura ordinea publică” și de a împiedica vizitele tradiționale ale evreilor la sit.
“Forțele de poliție lucrează pentru a le îndepărta, pentru a permite vizitele la fața locului ca de obicei. Menționăm că, în paralel cu aceste vizite, va continua să fie menținută libertatea deplină de cult pentru credincioșii de pe Muntele Templului”, a subliniat poliția.

Cu o zi înainte, ministrul israelian al Apărării Benny Gantz, a decis să nu prelungească închiderea zonei Iehuda-Shomron (Cisiordania) în pofida violențelor de pe Muntele Templului.
Gantz a luat această decizie după o evaluare a situației cu șefii Apărării. Ca urmare, blocarea accesului palestinienilor, impusă pentru Pesah, s-a încheiat peste noapte.
Aproximativ 100 de palestinieni au fost răniți vineri în ciocniri cu poliția israeliană pe Muntele Templului, primele la acest loc de la începutul Ramadanului.
Poliția israeliană a raportat cel puțin trei răniți în rândurile sale. Și aproximativ 400 de persoane au fost arestate, potrivit Clubului prizonierilor palestinieni.
Ciocnirile sunt primele din acest an de la începutul Ramadanului, o perioadă de mari adunări ale musulmanilor la locul sfânt aflat în centrul conflictului israeliano-palestinian.
În timpul Ramadanului din 2021, demonstrațiile nocturne din Ierusalim și ciocnirile de la fața locului au degenerat în 11 zile de război între Hamas, partidul aflat la putere în Fâșia Gaza, și Israel.
Ultimele ciocniri, care coincid cu începutul sărbătorii evreiești de Pesah, se adaugă la săptămânile de tensiune din Israel și Cisiordania.
Din 22 martie, Israelul a fost lovit de patru atacuri, primele două comise de arabi israelieni care au legături cu organizația jihadistă Statul Islamic (SI), toți cei trei autori fiind uciși de forțele israeliene. Alte două atacuri au fost comise în zona Tel Aviv de către palestinieni din zona Jenin din Cisiordania.
Paisprezece persoane din Israel au fost ucise în aceste atacuri. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d