ISRAELLUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Rusia dezvăluie detalii ale unui atac israelian în apropierea Damascului

Moscova a dezvăluit detalii despre atacul de joi al aviației israeliene în Siria, după ce a denunțat sprijinul ministrului israelian de Externe Yair Lapid pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Potrivit presei locale, comandantul adjunct al forțelor rusești din Siria, Oleg Zhurblev, a declarat că două F-16 ale forțelor aeriene israeliene au tras două rachete ghidate de pe Podișul Golan în urmă cu două zile spre destinații din provincia Damasc.
Potrivit afirmațiilor Rusiei, una dintre rachete a fost distrusă cu ajutorul sistemului rusesc de apărare antiaeriană Buck M2E. În urma atacului au fost avariate doar bunuri, au precizat sirienii și rușii.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de opoziție cu sediul în Marea Britanie, a raportat după același atac mai multe runde de explozii auzite în Damasc, precizând că au fost vizate mai multe instalații militare.
În trecut, rușii au dezvăluit de mai multe ori detalii despre presupuse atacuri israeliene în Siria. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat de când a început invazia Ucrainei și premierul Naftali Bennett a început să medieze între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky.
Marți, Ministerul rus de Externe l-a criticat pe Yair Lapid pentru că a susținut săptămâna trecută suspendarea Moscovei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, calificând acțiunea acestuia drept un “atac antirusesc”.
“Există o încercare de a folosi situația din jurul Ucrainei pentru a distrage atenția comunității internaționale de la unul dintre cele mai lungi conflicte nerezolvate – conflictul israeliano-palestinian”, a declarat ministerul.
De asemenea, a denunțat Israelul pentru “ocuparea ilegală și anexarea treptată a teritoriilor palestiniene”, precum și blocada asupra Fâșiei Gaza, condusă de gruparea islamistă teroristă Hamas.
“Fâșia Gaza a devenit, de fapt, o închisoare în aer liber, ale cărei două milioane de locuitori sunt forțați să supraviețuiască de aproape 14 ani în condițiile asediului naval, aerian și terestru impus de Israel”, a adăugat Moscova.
“Ar trebui, de asemenea, remarcat faptul că decizia Israelului de a menține cea mai îndelungată ocupație din istoria mondială postbelică este realizată cu cooperarea tacită a principalelor țări occidentale și cu sprijinul efectiv al Statelor Unite”, conform MAE rus. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d