ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Președintele israelian omologului său turc: „Contrar rapoartelor false, Israelul menține status quo-ul și libertatea religioasă”

Președintele israelian Isaac Herzog și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au vorbit la telefon marți, pe fondul tensiunilor de securitate din Ierusalim.

Președintele Erdogan a început conversația prin a-i ura președintelui Herzog, cetățenilor israelieni și întregului popor evreu un Paște fericit.
Herzog a reiterat că, spre deosebire de relatările false, statul Israel are grijă să mențină status quo-ul și libertatea de cult, mai ales în această perioadă, astfel încât membrii tuturor religiilor – evrei, musulmani și creștini – să își poată celebra sărbătorile în siguranță, așa cum a explicat președintele în timpul întâlnirii lor din Turcia și în timpul vizitei sale în Iordania luna trecută.
Președintele Herzog i-a vorbit, de asemenea, președintelui Erdoğan despre eforturile intense ale poliției israeliene și ale altor forțe de securitate, care facilitează rugăciunile în fiecare zi pe Muntele Templului, în pofida provocărilor și a incitării din partea diverșilor actori.
„Nu trebuie să ascultăm vocile de incitare și propagandă falsă, publicul se uită la liderii din regiune și așteaptă de la noi toți să acționăm în mod responsabil și să lucrăm pentru calm în aceste zile sfinte pentru toate religiile din regiune”, a adăugat el.
„Trebuie să condamnăm violența în toate formele sale și în special incidentul în care evreii au fost atacați în timp ce se îndreptau spre rugăciunile de Pesah la Zidul Plângerii”, a spus el.
La rândul său, președintele turc și-a exprimat „îngrijorarea” și „tristețea” față de evenimentele din ultimele zile.
El a declarat că status quo-ul privind locurile sfinte este „foarte important pentru lumea musulmană” și că a fost încântat să audă declarațiile ferme ale liderilor israelieni cu privire la menținerea acestuia.
Erdoğan a adăugat că este „îngrijorat de evenimentele și de daunele provocate oamenilor nevinovați” și a cerut „să poată continua să lucreze împreună pentru a menține pacea și calmul în regiune, în spiritul vizitei recente a președintelui Herzog în Turcia”.
Cei doi președinți au convenit să mențină un contact constant, inclusiv în perioadele de dezacord, pentru a calma situația și pentru a consolida relațiile dintre Israel și Turcia.
Președintele Herzog a încheiat convorbirea telefonică prin a-i ura președintelui turc un Ramadan Kareem fericit. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: