ISRAELUCRAINA

Israelul va furniza Ucrainei echipamente de protecție

După ce a refuzat mult timp să furnizeze echipament defensiv Ucrainei, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat miercuri că Israelul va furniza căști și veste antiglonț pentru serviciile de urgență ale națiunii asediate de invazia rusă.

Benny Gantz a vorbit cu omologul său ucrainean, ministrul Apărării Alexis Reznikov, în urma mai multor solicitări pentru astfel de echipamente, și l-a informat despre decizia Israelului, a precizat biroul său într-un comunicat.
Gantz „a aprobat achiziționarea de echipamente de protecție (…) care vor fi transferate forțelor de salvare ucrainene și organizațiilor civile”, se arată în comunicat.
Biroul său a adăugat că vestele antiglonț și căștile pe care Israelul intenționează să le trimită în Ucraina sunt „în curs de achiziționare”.
Ierusalimul a luat în considerare pentru prima dată solicitările ucrainene de echipamente defensive în luna martie. Mai recent, imaginile devastatoare din suburbia Butcha din Kiev au galvanizat multe țări împotriva efortului rusesc și au dus la o schimbare marcantă de ton în rândul politicienilor israelieni.
Israelul a evitat să se alinieze prea strâns cu oricare dintre părți de când trupele rusești au invadat Ucraina la 24 februarie. Este una dintre puținele țări care are relații relativ calde atât cu Ucraina, o democrație occidentală, cât și cu Rusia.
Cu toate acestea, retorica de la Ierusalim s-a schimbat în urma rapoartelor privind masacrele de civili comise de Rusia. Ministrul de externe Yair Lapid chiar a acuzat explicit Rusia de crime de război la începutul acestei luni, în cele mai puternice comentarii împotriva Moscovei făcute până acum de un oficial israelian de rang înalt.
Biroul lui Gantz a declarat miercuri că „ministrul Apărării a dorit să sublinieze că Israelul este alături de cetățenii Ucrainei și că este necesar să continue să ajute țara și să acționeze pentru a pune capăt războiului”.
Israelul a trimis un pachet de ajutor umanitar de 100 de tone în Ucraina și a construit un spital de campanie în vestul țării.
Ministerul Apărării a declarat că transportul de veste antiglonț și căști de protecție face „parte din eforturile umanitare ample ale Israelului, inclusiv înființarea unui spital de campanie, absorbția imigranților și refugiaților, furnizarea de alimente, ajutor umanitar, asistență medicală și multe altele”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d