Israel: Fostul parlamentar Ilan Gilon, originar din România, a decedat la vârsta de 65 de ani

Fostul deputat din partea partidului de extremă stângă ”Meretz”, Ilan Gilon, originar din România, a murit astăzi (duminică) la vârsta de 65 de ani. Data la care vor aveea loc funeraliile nu este încă cunoscută.

Ilan Gilon s-a născut în România, în orașul Galați, fiin fiul lui Abraham Goldstein. La vârsta de 7 luni s-a înbolnăvit de poliomelită, care i-a cauzato dizabilitate la picior, drept pentru care a fost nevoit să se deplaseze, toată viața, într-un scaun cu rotile. La vârsta de 9 ani, împreună cu familia, a venit în Israel și a crescut în orașul Ashdod. Gilon a fost căsătorit cu Yehudit și a fost tată a patru copii. El a avut și nepoți și a locuit în Asdod.

Văduva lui Ilan, Yehudit Gilon, și-a luat rămas bun de la el într-un interviu acordat ziaristei Esti Perez, la Canalul Reshet B: „A avut o inimă uriașă. Toate luptele și lucrurile în care credea – le-a făcut din dragoste. Sper foarte mult că ceea ce va lăsa în urmă este să faci bine și să trăiești în pace. Este adevărat că mai sunt și alți socialiști care cred în ideologie, dar cu o inimă atât de mare – el a fost ultimul socialist. Părea că-și dorea ca moartea sa se fie pe 1 mai”.
Familia lui Gilon i-a adus un omagiu: ”A plecat dintre noi omul cu cea mai mare și roșie inimă din lume. Un lider muncitoresc care susținea pacea, justiția socială și marele sionism. Ne pare foarte rău ca familie și ca israelieni”.
Prim-ministrul Naftali Bennett și-a luat rămas bun de la Gilon: ”Unul dintre cei mai activi oameni din Knesset, un om cinstit cu o inimă uriașă, a murit prematur în această dimineață. Condoleanțe și o îmbrățișare puternică familiei Gilon”.
Gilon a fost deputat al Partidului Meretz timp de aproximativ 15 ani și s-a ocupat pe larg de probleme de bunăstare, drepturile persoanelor cu dizabilități și probleme agricole.
În copilărie, el a contractat virusul poliomielitei care i-a cauzat o dizabilitate la picior și a fost obligat să folosească toată viața un scaun cu rotile.
În tinerețe, a fost activist politic în celula de stânga „Campus” de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și a fost tânăr președinte al Mapam și viceprimar al orașului Ashdod.
În 2018, Gilon s-a retras din activitatea politică după ce a suferit un accident vascular cerebral.
Printre luptele proeminente pe care le-a condus – creșterea pensiei de invaliditate și compararea acesteia cu salariul minim. El a luat parte activă la protestele persoanelor cu dizabilități.


Un mare număr de personalități politice și-au exprimat pe mediile sociale, radio, televiziune, durerea pricinuită de dispariția acestui mare OM care a fost Ilan Gilon.
FIE-I MEMORIA BINECUVÂNTATĂ! (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: