ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Israel: Forțele de securitate în alertă maximă de Ziua Nakba

Forțele de securitate israeliene sunt în alertă maximă în întreaga țară astăzi, duminică, de Ziua Nakba – care comemorează „catastrofa” creării statului Israel în ochii palestinienilor.

Gruparea islamistă Hamas, aflată la putere în Gaza, a făcut apel la „masele” palestiniene să meargă astăzi, duminică, pe Muntele Templului (Esplanada Moscheilor pentru musulmani) din Ierusalim pentru a „zădărnici planurile malefice ale ocupației”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, Hazem Qassem, într-un comunicat.
Tot astăzi, va fi celebrată și sărbătoarea evreiască Pesach Sheni (al doilea Paște evreiesc), când evreii din vechime sacrificau mielul de Paște dacă erau împiedicați să facă acest lucru cu o lună mai devreme.
Pentru a marca această ocazie, personalul organizațiilor Templului a postat pe Facebook un mesaj prin care îi îndeamnă pe evrei să viziteze duminică locul sfânt pentru a „promova poruncile [religioase] asociate cu Templul”.
„Repetarea apelului de a lua cu asalt Al-Aqsa nu va reuși să-i schimbe [caracterul] islamic, iar poporul nostru o va proteja cu fermitate”, a avertizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Hamas.
„Apelurile grupurilor sioniste extremiste de a lua cu asalt Moscheea Al-Aqsa duminică, de Ziua Nakba, și permisiunea autorităților de ocupație de a face acest lucru, constituie o escaladare periculoasă și o provocare împotriva poporului nostru și a națiunii noastre și vor duce la o confruntare pentru care ocupația sionistă va suporta toate consecințele”, se menționează în comunicatul Hamas.
„Incursiunile recurente în Moscheea Al-Aqsa sunt doar încercări disperate care nu vor reuși să schimbe faptele istorice că Moscheea Al-Aqsa a fost și va rămâne palestiniană, arabă și islamică”, continuă comunicatul.
„Facem apel la masele poporului nostru din Ierusalim și din Cisiordania ocupată să meargă la sfânta Moschee Al-Aqsa pentru a zădărnici planurile malefice ale ocupației”, a conchis acesta.
Liniștit în ultimele zile, Muntele Templului a fost în centrul unor ciocniri violente între palestinieni și forțele de securitate israeliene în timpul lunii Ramadanului, care s-a încheiat la 1 mai.
Vineri, președintele american Joe Biden a discutat cu regele iordanian Abdullah al II-lea, aflat în vizită la Washington, despre „mecanismele” de limitare a violențelor în Israel și în Cisiordania, potrivit Casei Albe. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: