LUMEA DE AZI

SUA: 10 morți într-un atac rasial, transmis în direct, la un supermarket din statul New York

Un bărbat puternic înarmat, îmbrăcat în echipament de luptă, a deschis focul într-un supermarket din Buffalo, New York, sâmbătă, 14 mai, omorând zece persoane și rănind alte trei.
Unsprezece dintre cele 13 persoane erau de culoare, au spus oficialii. Ceilalți doi erau albi.

FBI a deschis o anchetă pentru crimă motivată de ură. „Investigăm acest incident ca fiind atât o crimă motivată de ură, cât și un caz de extremism violent cu motivație rasială”, a declarat Stephen Belongia, agent special al FBI în Buffalo, într-o conferință de presă în acest oraș de pe malul lacului Erie, chiar la granița cu Canada.
Se crede că ucigașul, un tânăr de 18 ani a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită, a călătorit ore îndelungate dintr-o altă regiune a statului până la supermarketul Tops.


Potrivit autorităților locale, el a transmis masacrul în direct de la o cameră de pe cască.
Șeful poliției din Buffalo, Joseph Gramaglia, a declarat că presupusul ucigaș a împușcat mai întâi patru persoane în parcarea supermarketului, omorând trei dintre ele, înainte de a intra în magazin. Acolo, un agent de pază, un polițist pensionat, a tras asupra agresorului, dar acesta, protejat de vesta sa antiglonț, nu a fost rănit și l-a împușcat mortal pe agent. Când poliția a ajuns la fața locului, la mijlocul după-amiezii, bărbatul înarmat și-a îndreptat arma spre gât, dar în cele din urmă s-a predat poliției, potrivit comisarului Gramaglia.
”Aceasta este o zi de mare durere pentru comunitatea noastră. Mulți dintre noi am fost de multe ori în acel supermarket. Nu putem lăsa această persoană plină de ură să ne divizeze comunitatea sau țara”, a declarat primarul din Buffalo, Bryon Brown.


„Aceasta a fost în mod clar o crimă motivată de ură rasistă”, a declarat șeriful comitatului Erie, John Garcia, în cadrul unei conferințe de presă. Supermarketul se află într-un cartier populat în mare parte de afro-americani. Autoritățile spun că printre cele 13 victime se numără 11 persoane de culoare și două albe.
Agresorul, care avea asupra sa o cameră de filmat, a început să își transmită crima pe platforma Twitch, care s-a declarat „devastată” și a promis „toleranță zero pentru orice formă de violență”.
Rețeaua de socializare a precizat că, contul atacatorului a fost „suspendat permanent” și că monitorizează toate conturile care ar putea republica conținutul.
Presa americană a raportat, de asemenea, un „manifest” cu încărcătură rasială care a fost postat pe internet și pe rețelele de socializare, așa cum se întâmplă adesea în cazul crimelor supremației albilor.
Potrivit New York Times, documentul de 180 de pagini se referea la teza conspiraționistă și rasistă a „marii înlocuiri” a populației albe.
În fața presei, procurorul local al comitatului, John Flynn, a anunțat că suspectul va fi acuzat de crimă cu premeditare, înainte ca FBI-ul să deschidă o anchetă „pe motive rasiale”.

Joe Biden: „Împușcături abominabile”

Președintele american, Joe Biden, a denunțat sâmbătă seara o „împușcături abominabile”, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Karine Jean-Pierre.
Într-o vizită la New York, în februarie, el s-a arătat indignat de creșterea violenței cu arme de foc în oraș și a promis că va face mai mult la nivel federal împotriva acestui flagel.
Potrivit ”Small Arms Survey”, în 2017, în SUA existau aproximativ 393 de milioane de arme de foc, mai multe decât populația. În 2021, acestea au provocat moartea a 45.000 de persoane în țară, dintre care aproximativ 24.000 de sinucideri, potrivit ”Gun Violence Archive„.â
Dreptul de a deține arme este garantat de Constituție. Mai multe inițiative ale aleșilor pentru întărirea legilor privind armele de foc au eșuat în Congres în ultimii ani. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d