Israelul se pregătește pentru un posibil atac al Hezbollah asupra uneia dintre platformele sale de gaz

Forțele de apărare israeliene se pregătesc pentru un posibil atac al grupării teroriste libaneze Hezbollah asupra platformei de gaz Energean din largul coastei mediteraneene a Israelului, a anunțat presa israeliană.

Noua platformă de gaz a sosit duminică la situl Karish cu scopul de a fora gaz pentru Israel în următoarele luni.
Potrivit televiziunii publice israeliene Kan, navele militare israeliene vor ajuta la securizarea platformei de foraj, care a intrat într-o zonă maritimă disputată între statul evreu și Liban.
O versiune navală a sistemului de apărare antirachetă Iron Dome și submarine va proteja, de asemenea, platforma.
Ca răspuns la sosirea platformei, președintele libanez Michel Aoun a avertizat Israelul împotriva oricărei „acțiuni agresive” în apele disputate în care cele două state speră să dezvolte energie offshore.
„Orice acțiune sau activitate în zona disputată reprezintă o provocare și un act ostil”, a declarat biroul președintelui libanez.
Bassam Yasin, șeful delegației libaneze pentru negocieri, a declarat că „răspunsul se află în mâinile statului și ale Hezbollah”, potrivit Kan.
Gruparea Hezbollah, susținută de Iran, a avertizat în trecut Israelul împotriva căutării unilaterale de gaze naturale în regiunea maritimă disputată.
Israelul, la rândul său, susține că terenul în cauză se află în zona sa economică exclusivă, nu în apele în litigiu.
Statele Unite au inițiat discuții indirecte între Ierusalim și Beirut pentru a soluționa disputa teritorială dintre părți, dar discuțiile sunt în prezent în impas. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: