ISRAEL

Israel: Deputații au votat dizolvarea Knessetului, alegeri stabilite pentru 1 noiembrie / Yair Lapid premier interimar

Deputații israelieni au votat joi dizolvarea Knessetului (Parlamentul), cu 92 de voturi pentru și 0 împotrivă, deschizând calea pentru noi alegeri și intrarea centristului Yair Lapid în funcția de prim-ministru interimar.

Următoarele alegeri, al cincilea tur în trei ani și jumătate, vor avea loc la 1 noiembrie.
Cu o zi înainte, premierul demisionar Naftali Bennett a anunțat că nu va candida la următoarele alegeri și a confirmat că va preda conducerea partidului său Yamina actualului ministru de Interne, Ayelet Shaked.
De asemenea, dBennett urmează să predea titlul de prim-ministru șefului diplomației, Yair Lapid.
Predarea va avea loc în cadrul unei ceremonii restrânse în biroul prim-ministrului în această după-amiază.
Cu toate acestea, Lapid nu va prelua oficial funcția până la miezul nopții și va rămâne în funcție până la formarea unei noi coaliții după alegeri.
Coaliția și-a pierdut majoritatea în Knesset în măsura în care guvernul nu a putut adopta o lege reînnoită care să garanteze celor peste 475.000 de evrei din Cisiordania aceleași drepturi ca și celorlalți israelieni.
În acest context, Naftali Bennet a preferat dizolvarea Knessetului, pentru a convoca noi alegeri.
Cu puțin timp înainte de votul de dizolvare a Knessetului, liderul opoziției, Benjamin Netanyahu, a lansat campania electorală, afirmând că experimentul coaliției a “eșuat”.
“Asta se întâmplă când pui laolaltă o falsă extremă dreapta cu stânga radicală, totul împreună cu Frăția Musulmană (…) Vom avea un alt guvern Lapid care va fi de asemenea un eșec sau un guvern de dreapta condus de noi? Noi suntem singura alternativă! Un guvern puternic, naționalist și responsabil”, a declarat el într-un discurs în Knesset. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d