ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂ

Șeful Apărării israeliene: Activitatea iraniană în Marea Roșie, fără precedent în ultimul deceniu

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a prezentat imagini din satelit care, potrivit lui, dezvăluie „cele mai importante” activități militare maritime ale Iranului în Marea Roșie din ultimul deceniu.

„Iranul își extinde activitățile în domeniul maritim. În ultimul an, Iranul a capturat petroliere internaționale și a atacat nave. Astăzi putem confirma că Iranul se bazează metodic în Marea Roșie, cu nave de război care patrulează în regiunea sudică”, a declarat Gantz la conferința ”Economist Government Roundtable” din Grecia.
„Puteți vedea aceste nave în imaginile din spatele meu”, a spus el, arătând spre imaginile celor patru nave de război iraniene – imagini pe care omologii săi greci și ciprioți, cu care se întâlnise mai devreme în cursul zilei, le-au urmărit cu atenție.
„În ultimele câteva luni, am identificat prezența fără precedent a armatei iraniene în această zonă de un deceniu. Aceasta este o amenințare directă la adresa comerțului internațional, a aprovizionării cu energie și a economiei globale”, a adăugat el.
„Și este, de asemenea, o amenințare directă la adresa păcii și stabilității în sfera maritimă – o amenințare care ar putea afecta Marea Mediterană, dar care merge și dincolo de aceasta”, a spus el.
Atacurile cu mine cu ventuză care au avariat petroliere în Golf au fost atribuite Iranului în 2019, la fel ca și un atac mortal cu dronă asupra unui petrolier legat de o companie administrată de Israel – atac care a ucis doi membri europeni ai echipajului în 2021.
Teheranul a negat că s-ar afla în spatele atacurilor, dar există un război din umbră mai amplu între Republica Islamică și Occident în apele din regiune.
În 2021, cargoul iranian MV Saviz, care ar fi servit drept bază plutitoare pentru forțele paramilitare iraniene ale Corpului Gardienilor Revoluției din largul coastelor Yemenului, a fost lovit de o explozie. Iranul a acuzat Israelul de atac, iar un oficial american a declarat pentru New York Times că Israelul a declarat că explozia a fost o represalie pentru mai multe atacuri asupra unor nave maritime deținute de Israel.
De asemenea, pirații iranieni au luat cu asalt și au capturat pentru scurt timp un petrolier sub pavilion panamez în largul Emiratelor Arabe Unite anul trecut și au capturat momentan un petrolier vietnamez în noiembrie. În luna mai, Republica Islamică a capturat două petroliere sub pavilion grec în apele Golfului.
Gantz a avertizat, de asemenea, în cadrul conferinței, că lansatoarele de sateliți care au fost testate recent de Iran ar putea fi folosite pentru a transporta rachete. „Aceste teste demonstrează că regimul iranian are capacitatea de a dezvolta rachete balistice intercontinentale care pot ajunge în centrul Europei”, a spus el.
„Acest lucru se adaugă la sistemele balistice și de drone care sunt deja operaționale și care pot ajunge în estul Mediteranei”, a continuat el.
Referindu-se la invazia rusă în Ucraina, ministrul israelian al Apărării a declarat că războiul „ne arată că fiecare țară trebuie să fie capabilă să se apere singură”.
„Toate țările trebuie să lucreze pentru a planifica în avans, trebuie să investească în consolidarea armatei lor și să își coordoneze nivelurile strategice și operaționale. Acest conflict ne reamintește, de asemenea, că, coordonarea securității este vitală pentru stabilitatea regională și pentru stabilitatea globală – fie că este vorba de Europa, de Mediterana de Est sau de Orientul Mijlociu”, a spus el.
„În estul Mediteranei, legăturile de apărare care au fost create cu Grecia și Cipru sunt mai puternice ca niciodată, inclusiv cooperarea industrială, exercițiile comune și dialogul constant”, a precizat Gantz.
Gantz a declarat că discuțiile sale cu ministrul cipriot al Apărării, Charalambos Petrides, „au acoperit provocările comune din estul Mediteranei, precum și domeniile de cooperare esențiale pentru securitatea cetățenilor noștri și pentru pacea și stabilitatea regiunii”.
Iar după ce s-a întâlnit cu ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos, Gantz a declarat că cei doi au discutat despre „consolidarea cooperării între industriile militare ale țărilor noastre și despre provocările suplimentare cu care ne confruntăm – în primul rând, amenințarea reprezentată de Iran”.
„Dacă ne uităm mai departe spre est – anul trecut, sub conducerea SUA, am construit o alianță de apărare inovatoare în Orientul Mijlociu prin crearea unui front unit împotriva amenințărilor reciproce”, a spus el, referindu-se la o alianță de apărare aeriană creată împotriva amenințării reprezentate de rachetele și dronele iraniene.
„În confruntarea cu Iranul și grupurile sale proxy, aliații din întreaga lume trebuie să fie uniți, trebuie să împiedice Iranul să ajungă la umbrela nucleară și să submineze stabilitatea”, a spus el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: