ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

CONTACT

Premierul israelian la Paris pentru a discuta despre Liban și Iran cu Emmanuel Macron (VIDEO)

Premierul israelian Yair Lapid a aterizat pe aeroportul Charles De Gaulle din Paris, unde a fost întâmpinat de șeful de protocol al Ministerului francez de Externe, de ambasadorul Franței în Israel, Eric Danon, de trimisul Israelului în Franța, Yael German, de personalul diplomatic al ambasadei din Paris și de o gardă de onoare militară.

Lapid a sosit marți la Palatul Elysee la mijlocul după-amiezii, unde a fost întâmpinat cu o îmbrățișare călduroasă din partea lui Macron.

Cei doi lideri centriști discută în mod regulat pe WhatsApp și se bucură de o prietenie de mulți ani. După declarațiile lor publice, Lapid și Macron s-au retras pentru o întâlnire cu ușile închise.
Aflat alături de președintele francez Emmanuel Macron la Palatul Élysée, Lapid a îndemnat lumea să răspundă la încălcările iraniene ale acordului nuclear din 2015 și a avertizat că Israelul nu va lăsa fără răspuns atacurile Hezbollah.

„Hezbollah are mai mult de 100.000 de rachete în Liban, îndreptate spre Israel”, a declarat Lapid în limba engleză. „Ei încearcă să ne atace cu rachete și drone iraniene.
„Israelul nu va sta cu mâinile în sân în fața acestor atacuri repetate”, a promis Lapid.
„În urmă cu câteva zile, drone de fabricație iraniană au încercat să atace o platformă de gaz israeliană în apropiere de coasta libaneză”, a continuat Lapid. „Aceste drone au fost trimise de Hezbollah, o organizație teroristă care amenință stabilitatea Libanului, îi încalcă suveranitatea, îl împinge spre o escaladare periculoasă cu Israelul și dăunează intereselor naționale ale Libanului – o țară care știu că vă este dragă la inimă.”
Cei doi lideri au luat act de divergențele lor în legătură cu acordul din 2015 („JCPOA”) care încadrează programul nuclear iranian, pe care europenii încearcă să îl salveze, dar pe care statul evreu îl consideră total inoperant.
„Faptele sunt că Iranul încalcă acordul și continuă să își dezvolte programul nuclear”, a spus el. „Iranul ascunde informații lumii, îmbogățește uraniu peste nivelul permis și a îndepărtat camerele de luat vederi din siturile sale nucleare”.
„Lumea trebuie să reacționeze”, a spus Lapid.
Referindu-se la un discurs al lui Macron din 2018, Lapid a cerut „un acord mai eficient și mai bine definit, un acord fără o dată de expirare, un acord cu o presiune internațională coordonată care să împiedice Iranul să devină un stat cu prag nuclear”.
„În 2018, ați fost primul lider mondial care a vorbit despre necesitatea unui nou acord mai eficient cu Iranul”, a spus el într-un discurs la Palatul Elysée.
„Ați avut dreptate atunci și aveți și mai multă dreptate astăzi”, a spus el. „Situația actuală nu mai poate continua. Aceasta va duce la o cursă a înarmării în Orientul Mijlociu care va amenința pacea mondială.
Lapid a expus activitățile teroriste regionale ale Iranului, inclusiv recentul complot de a ataca turiști israelieni în Turcia.
„Israelul nu va sta deoparte, placid, în fața acestor atacuri repetate”, a avertizat Lapid marți, la Paris, după ce cu câteva zile înainte acuzase Hezbollah că „subminează capacitatea” Libanului de a „ajunge la un acord privind frontiera maritimă”.
Așa cum face adesea atunci când se adresează liderilor europeni, Lapid a subliniat valorile pe care Franța și Israelul le împărtășesc, afirmând că cele două țări au o înțelegere comună „că valorile merită apărate”.
Lapid a descris Israelul și Franța ca fiind „parteneri strategici”, adăugând că „în ultimul an, cu războiul din Ucraina și terorismul din Iran, ni s-a reamintit că nu numai democrația ne protejează, dar și noi trebuie să protejăm democrația. Uneori nu există altă soluție decât să se folosească forța războiului pentru a proteja pacea.
Dar, în ciuda primirii entuziaste, în declarațiile publice ale liderilor au apărut dezacorduri politice profunde.
Emmanuel Macron a calificat acordul nuclear din 2015 drept un „acord bun” care trebuie păstrat.
Macron a subliniat amenințarea reprezentată de programul de rachete balistice al Iranului și de activitățile sale destabilizatoare în regiune. „Merită să luptăm pentru valorile noastre”, a spus el, adăugând că securitatea franceză și europeană este în joc.
Președintele francez a deplâns „refuzul” continuu al Teheranului de a încheia acordul privind programul nuclear iranian și a promis că va depune „toate eforturile” pentru a aduce această țară „la rațiune”.
„Iranul refuză în continuare să profite de oportunitatea care i s-a oferit de a încheia un bun acord (…) Vom continua, în strânsă coordonare cu partenerii noștri, toate eforturile pentru a încerca să aducem Iranul la rațiune”, a declarat el
Președintele francez a vorbit pe larg despre importanța încheierii unui acord de pace cu palestinienii, afirmând că Lapid ar putea deveni o „figură istorică”.
Vorbind în franceză, Macron a cerut un acord care să recunoască „aspirațiile legitime” ale palestinienilor și a subliniat că nu există „nicio alternativă la revenirea la un dialog politic”.
Macron a cerut, de asemenea, „evitarea oricărei acțiuni” care ar „periclita” procesul în curs de desfășurare între Liban și statul evreu în problema spinoasă a gazelor offshore.
„Vreau să vorbesc despre negocierile privind frontiera maritimă cu Israelul”, a declarat șeful statului francez în fața presei alături de Lapid. „Ambele țări au interesul de a ajunge la un acord care să permită exploatarea energiei în beneficiul ambelor popoare.
„Franța contribuie deja la acest lucru și este pregătită să contribuie și mai mult”, a adăugat el, fără alte detalii.
Libanul și Israelul, două țări vecine aflate oficial încă în stare de război, începuseră în octombrie 2020 negocieri fără precedent, sub egida Washingtonului, pentru a-și delimita frontiera maritimă, în vederea eliminării obstacolelor în calea explorării hidrocarburilor.
Însă discuțiile au fost suspendate în mai 2021, în urma unor dispute privind suprafața zonei disputate, inclusiv câmpul de gaz Karish.
Pentru Israel, acest câmp se află pe teritoriul israelian „la câțiva kilometri de zona pe care se bazează negocierile” cu Libanul. Pentru Beirut, acest câmp este situat în ape disputate.
La 2 iulie, armata israeliană a afirmat că a doborât trei drone ale Hezbollahului libanez, despre care a afirmat că se îndreptau spre câmpul de gaz Karish.
Gruparea teroristă înarmată a recunoscut că a lansat „trei drone neînarmate în direcția câmpului disputat de la Karish pentru misiuni de recunoaștere”, fără a menționa interceptarea lor.
Înainte de plecarea sa în Franța, o vizită prevăzută inițial pentru predecesorul său Naftali Bennett, Yair Lapid a declarat că dorește să discute cu președintele Macron despre „atacurile repetate împotriva câmpului de gaz israelian, pe care Israelul nu le poate admite”.
Această vizită are loc înaintea vizitei de săptămâna viitoare în Israel, Cisiordania și Arabia Saudită a președintelui american Joe Biden, în cadrul primului său turneu în Orientul Mijlociu de la sosirea sa la Casa Albă. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: