ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSocial - EconomicSTIL DE VIAȚĂ

Ouăle în Israel sunt extrem de scumpe – de ce?

Corespondentul Anima News, Daniel Segal, transmite:

Prețurile ouălor supravegheate de stat au crescut cu 6,5% în weekend – ceea ce înseamnă că prețul unui carton cu 12 ouă XL a crescut de la 12.40 șekeli la 13.10 șekeli – un salt de 70 agorot, mai puțină greutate.

Nu sună prea mult, dar acum gândiți-vă la o familie care crește câțiva copii și are de-a face cu creșterea prețului pâinii, al produselor lactate supravegheate, al combustibilului și al electricității, faceți calculul și vă veți da seama că este vorba de mulți bani.

Ouăle în Israel sunt extrem de scumpe…practic cât de scumpe?

 Peste 40% mai scumpe decât media țărilor din OCDE ( Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – forum unic a 37 de democrații care promovează creșterea economică durabilă) și cu peste 70% mai scumpe decât Statele Unite.
Potrivit unei estimări a Controlorului Statului, în fiecare an israelienii cheltuiesc între 250 de milioane șekeli și 500.000 șekeli mai mult pe alimente din cauza prețului excesiv al ouălor.
Principalul motiv pentru acest cost este faptul că Israelul este o țară în care piața ouălelor este planificată.
Ce înseamnă acest lucru?
Faptul că oricine dorește să crească găini care depun ouă trebuie să obțină un permis, o cotă. Această cotă determină cine are voie să producă ouă și câte ouă li se permite să producă.
Iar pentru a-i proteja pe cei care cresc ouă aici, statul stabilește și câte ouă au voie să fie importate aici și ce taxe vamale ar trebui plătite de cei care importă.
Iar taxele sunt mari, atât de mari încât nu prea merită să se aducă în Israel ouă din alte locuri.
Deci, practic, nu există concurență în această industrie.
În urmă cu trei săptămâni, a fost semnat un acord între stat și reprezentanții acestei industrii, acord care ar putea în cele din urmă să scadă prețurile pe care le plătim.
Această poveste a cotelor va fi anulată și oricine dorește va putea să cultive ouă aici, dar acest lucru se va întâmpla doar în zece ani și numai dacă cineva se deranjează să susțină acordul.
Taxa vamală la importurile de ouă va fi redusă imediat cu 50%, astfel încât concurența să poată intra în imagine, iar statul va despăgubi crescătorii care decid să-și închidă cotețele de pui.
Și cum rămâne cu prețurile?
Creșterea actuală face parte din acest acord și reflectă faptul că valul de creșteri de prețuri face, de asemenea, munca cultivatorilor de ouă mai scumpă și, în conformitate cu acordul care este menit să ne facă viața mai ieftină, următoarea creștere așteaptă după colț și ar putea avea loc încă din luna noiembrie a acestui an. (Daniel Segal, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: