ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

Israel: Președintele american Biden și premierul israelian Lapid au semnat ”Declarația de la Ierusalim” / ”Echivalentul diplomatic al unei scrisori de dragoste”

În urma întâlnirii de joi dintre președintele american Joe Biden și premierul interimar israelian Yair Lapid cei doi lideri au semnat ”Declarația comună a parteneriatului strategic SUA-Israel de la Ierusalim”, o declarație care include o afirmație potrivit căreia SUA este pregătită să folosească forța militară împotriva Iranului.

„Singurul lucru care va opri Iranul este să știe că, dacă va continua să își dezvolte programul nuclear, lumea liberă va folosi forța. Singura modalitate de a-i opri este să punem pe masă o amenințare militară credibilă”, a declarat Lapid.
„Nu ar trebui să fie o cacealma, ar trebui să fie ceva real. Regimul iranian trebuie să știe că, dacă va continua să înșele lumea, va plăti un preț greu”, a declarat Lapid.
Statele Unite subliniază în Declarația de la Ierusalim „că parte integrantă a acestei promisiuni” – un angajament față de securitatea Israelului și avantajul militar calitativ – „este angajamentul de a nu permite niciodată Iranului să obțină o armă nucleară și că este pregătit să folosească toate elementele puterii sale naționale pentru a asigura acest rezultat”.
De asemenea, în declarație se afirmă că SUA vor colabora cu „alți parteneri” împotriva agresiunii iraniene și a acțiunilor destabilizatoare pe care le întreprinde direct sau prin intermediari.
Biden a remarcat „cât de important este, din punctul meu de vedere, ca Israelul să fie total integrat în regiune”, iar Lapid a declarat că deplasarea lui Bden în Arabia Saudită „este importantă pentru Israel și pentru regiune, pentru securitatea noastră și pentru viitoarea prosperitate a Orientului Mijlociu”.
„Mâna noastră este întinsă pentru pace”, a declarat Lapid într-un mesaj în care a spus că a dorit ca Biden să îl transmită statelor din Golf. „Suntem gata să ne împărtășim tehnologia și experiența, gata ca oamenii noștri să se întâlnească și să învețe unii despre alții, gata ca oamenii noștri de știință să colaboreze și ca întreprinderile noastre să coopereze.”
Biden a spus că va „transmite un mesaj direct de pace” și va „continua să se bazeze pe acordurile Abraham, pe care le susțin cu tărie, deoarece acestea aprofundează integrarea Israelului în regiunea mai largă… Pacea Israelului este un obiectiv esențial”.
O sursă diplomatică israeliană de rang înalt a declarat că tonul întâlnirii a fost extrem de pozitiv.
„Nu este puțin lucru când președintele unui stat democratic face o declarație atât de clară cu privire la parteneriatul strategic dintre cele două țări în ceea ce privește viziunea și valorile noastre comune”, a declarat sursa.
„Nu am mai avut o astfel de declarație de zeci de ani în ceea ce privește amploarea și unicitatea sa. Ca urmare a unui sprijin care a fost oarecum mai puțin bipartizan, acest lucru sugerează o mișcare în direcția opoziției. Există lucruri noi aici, dintre care unul este ceea ce s-a spus – că un acord suplimentar de sprijin între Israel și Statele Unite va fi necesar în viitor, ceva ce nu am avut în trecut”.
„În ceea ce privește Iranul, am văzut o nouă evoluție în angajamentul american de a folosi toate mijloacele posibile de limitare. Președintele nu a folosit astfel de termeni în trecut.”
„În ceea ce-i privește pe cei care consideră că Statele Unite se retrag din regiune, deschizând posibilități pentru elementele extremiste – nu văd că SUA pleacă din Orientul Mijlociu.”
„În ceea ce privește mișcarea BDS, Statele Unite și-au subliniat angajamentul față de libertatea de exprimare, dar și opoziția față de mișcarea BDS, iar acest lucru este important pentru cei care susțin că BDS se referă la libertatea de exprimare și că nu ar trebui să fie restricționată.”
„A existat o lungă discuție despre cum să se marcheze declarația și s-a menționat că este vorba despre „Declarația de la Ierusalim” și, din câte îmi dau seama, a fost bine primită de partea americană. Se poate spune că, din perspectiva noastră, este echivalentul diplomatic al unei scrisori de dragoste.” (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: