ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSTIL DE VIAȚĂ

Israel: Femeile și transsexualii ar putea figura în curând pe indicatoarele rutiere

Ministerul Transporturilor și Siguranței Rutiere din Israel se pare că analizează posibilitatea de a adăuga siluete feminine pe indicatoarele rutiere din întreaga țară, într-un efort de promovare a egalității între toate genurile, au declarat ziariștilor, surse oficiale.

Conform publicației israeliene ”Yedioth Ahronoth”, ministerul a avut mai multe întâlniri pe această temă cu oficiali din cadrul poliției și Academiei de Arte și Design Betzalel, ale cărei studente vor ajuta la proiectarea noilor semne.
Ministerul deține controlul asupra semnalizării rutiere, pe care l-a moștenit de la Mandatul britanic încă din anii 1960.
De atunci, nu s-au schimbat prea multe în ceea ce privește semnalizarea rutieră pe care o cunosc israelienii, dar o schimbare viitoare va fi probabil cea mai semnificativă din istoria recentă.
Potrivit oficialilor, procesul va dura mult timp, deoarece o schimbare a semnalizării rutiere ar necesita o nouă legislație.
Un oficial al ministerului, care conduce proiectul, a declarat că diversitatea de gen în semnalizarea rutieră face parte dintr-un plan mai amplu de promovare a egalității de gen în spațiile publice.
„Semnele sunt un limbaj și este important pentru noi să includem pe toată lumea. În prezent, femeile sunt excluse din spațiul public, iar noi luăm măsuri pentru a diversifica semnele cu imagini de femei și chiar de persoane transgender.”
Schimbarea semnalizării rutiere este deja în curs de desfășurare în unele părți ale lumii.
Unele țări din Europa, precum Marea Britanie și Elveția, dar și Canada, Noua Zeelandă, Australia și India folosesc deja indicatoare rutiere cu mai multe genuri.
Deocamdată, Ministerul israelian al Transporturilor și Siguranței Rutiere nu a decis încă ce indicatoare vor fi schimbate, dar este clar că se va alege între un număr mic de indicatoare cu imaginea unui bărbat: cum ar fi un bărbat care merge pe o trecere de pietoni.
Potrivit ministerului, cei care vor decide unde vor fi amplasate indicatoarele rutiere vor fi primarii autorităților locale, în conformitate cu cu orientările ministerului.
În cazul în care reforma va fi aprobată, am putea vedea în anii următori indicatoare cu ambele sexe.
Deși este prima dată când ministerul vorbește despre această problemă, în 2020, municipalitatea din Tel-Aviv a înlocuit 30 de indicatoare rutiere cu unele temporare care înfățișează ambele genuri, ca parte a campaniei de Ziua Internațională a Femeii.
Ministrul Transporturilor și Siguranței Rutiere, deputata Meirav Michaeli, a lăudat această măsură: „La fel cum face limbajul verbal, și limbajul vizual modelează realitatea. Semnele rutiere sunt unul dintre limbajele centrale din spațiul public, unul care până în prezent a ignorat femeile și celelalte genuri. Nu mai există. Egalitatea ar trebui să fie peste tot și să fie văzută peste tot. De aceea, noi, cei din Ministerul Transporturilor și Siguranței Rutiere, demarăm un proiect de schimbare a semnelor rutiere, astfel încât fiecare dintre ele să poată face parte din spațiul public”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: