ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

”Sunday Times”: Prințul Charles a acceptat 1,6 milioane de dolari de la familia lui Osama bin Laden

Prințul de Wales a acceptat 1 milion de lire sterline de la familia lui Osama bin Laden, fostul lider al-Qaeda, potrivit unui raport publicat în Sunday Times.

Prințul Charles a obținut personal banii, în valoare de 1,6 milioane de dolari la cursul de schimb de atunci, de la Bakr bin Laden, capul bogatei familii saudite, și de la fratele său Shafiq, a afirmat ziarul britanic.
Ambii bărbați sunt frați vitregi ai lui Osama bin Laden, fondatorul al-Qaida, care a pus la cale atacurile din 11 septembrie 2001 împotriva SUA.
Potrivit Sunday Times, prințul Charles a intermediat plata după o întâlnire privată cu Bakr, acum în vârstă de 76 de ani, la Clarence House, reședința personală a prințului din Londra, la 30 octombrie 2013, la doi ani după ce Osama bin Laden a fost ucis de forțele speciale americane în Pakistan.
Moștenitorul tronului britanic a fost de acord cu donația în ciuda obiecțiilor consilierilor de la Clarence House și de la Fondul de Caritate al Prințului de Wales, unde au fost depozitați banii, potrivit ziarului.
Conform surselor, mai mulți consilieri ai prințului l-au implorat să returneze banii.
Unul dintre angajații casei sale a spus că ar provoca un scandal național dacă știrea s-ar scurge în presă. Aceștia i-ar fi spus prințului că „nu ar fi bine pentru nimeni” dacă s-ar afla că a acceptat bani de la familia autorului atacurilor de la 11 septembrie 2001, care au dus la uciderea a 67 de britanici alături de mii de americani.
Potrivit ziarului, o sursă a declarat: „Faptul că un membru de la cel mai înalt nivel al establishment-ului britanic a ales să intermedieze înțelegeri cu un nume și o familie care nu numai că a tras semnale de alarmă, dar [a stârnit] o groază abjectă în întreaga lume… de ce ai face asta? Ce motiv bun există pentru a face acest lucru?”.
Se spune că Charles ar fi simțit că ar fi fost prea jenant să dea banii înapoi și se temea că frații ar fi bănuit motivul.
Un membru al personalului casnic crede că au fost „foarte vehemenți” cu prințul, dar că au fost „înjurați”. Un alt consilier al lui Charles l-ar fi implorat pe prinț să returneze banii, dar se pare că a fost ignorat.

În afara favorurilor

Potrivit Sunday Times, o sursă de la Clarence House a insistat asupra faptului că ajutoarele prințului Charles nu au fost consternate de donația lui bin Laden și că deciziile privind acceptarea banilor intră în atribuțiile administratorilor.
O declarație a Fundației caritabile a Prințului de Wales a declarat că decizia de a accepta donația a fost luată în totalitate de către administratori și că „orice încercare de a sugera contrariul este înșelătoare și inexactă”, potrivit unui raport din The Guardian.
Nu există nicio sugestie că Bakr sau Shafiq bin Laden ar fi sponsorizat sau ar fi fost implicați în acte de „terorism”.
În calitate de frați vitregi, ei sunt înrudiți cu Osama bin Laden prin intermediul tatălui lor, Mohammed bin Awad bin Laden, un miliardar născut în Yemen, care a devenit cel mai bogat saudit non-roial după ce a fondat BinLadin Group, o firmă de construcții cu sediul în Jeddah.
Acesta a murit într-un accident de avion la vârsta de 59 de ani în 1967, când Osama avea 10 ani.
Poliția britanică investighează oferta organizației caritabile a prințului Charles de a acorda distincții unui om de afaceri saudit
Bakr a preluat compania, dar a căzut în dizgrația monarhiei saudite în 2015, după ce un accident la unul dintre proiectele sale s-a soldat cu moartea a 100 de persoane.
Doi ani mai târziu, prințul moștenitor Mohammed bin Salman l-a arestat pe Bakr și pe alți doi dintre frații săi, Saad și Salah, în timpul unei „campanii anticorupție” și i-a ținut în detenție. Bakr a fost eliberat anul trecut.
Relația familiei bin Laden cu organizațiile caritabile ale prințului nu a fost niciodată dezvăluită anterior și nu apare în documentele publice. Organizațiile de caritate nu sunt obligate să își dezvăluie susținătorii.
Cu toate acestea, nu este prima dată când prințul este implicat în relația cu familia bin Laden. El a luat cina cu Bakr pentru a discuta despre credința islamică în octombrie 2001, la doar două săptămâni după atacurile de la 11 septembrie.
Potrivit unei relatări a primei lor întâlniri din 2000, cei doi au fost prezentați de prințul Khalid Al-Faisal Al Saud, al treilea dintre cei opt fii ai regretatului rege Faisal bin Abdul Aziz Al Saud, în timpul unei cine de strângere de fonduri pentru Centrul de Studii Islamice din Oxford, al cărui patron este Charles.
Se spune că prințul l-ar fi întrebat pe Bakr: „Ce face fratele tău în aceste zile?”
Familia bin Laden l-a renegat oficial pe Osama cu zeci de ani în urmă, dar a fost mult timp urmărită de asocierea lor. La 19 septembrie 2001, la opt zile după atentate, 13 membri ai familiei au părăsit SUA la bordul unui avion privat închiriat de cetățeni saudiți.

Ancheta poliției

În luna februarie a acestui an, poliția britanică a lansat o anchetă privind o ofertă de acordare a onorurilor și a cetățeniei britanice unui cetățean saudit legat de organizația caritabilă a Prințului de Wales.
Serviciul de Poliție Metropolitană din Londra a declarat că investighează acuzațiile de infracțiuni în temeiul Legii onorurilor (prevenirea abuzurilor) din 1925.
Forța de poliție a spus într-o declarație: „Decizia urmează o evaluare a unei scrisori din septembrie 2021.
„Aceasta a fost legată de un raport mass-media care susține că au fost făcute oferte de ajutor pentru a asigura onoruri și cetățenie pentru un cetățean saudit.
„Echipa specială de anchetă a efectuat procesul de evaluare care a inclus contactarea celor care se crede că dețin informații relevante.
„Ofițerii au ținut legătura cu Fundația Prințului cu privire la concluziile unei anchete independente privind practicile de strângere de fonduri. Fundația a furnizat o serie de documente relevante.”
Fostul cel mai apropiat consilier al prințului Charles, Michael Fawcett, a demisionat din funcția de director executiv al Fundației Prințului la sfârșitul anului 2021, pe fondul afirmațiilor că a promis să ajute la obținerea cetățeniei britanice pentru cetățeanul saudit Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, un donator al fundației.
Potrivit unui raport din Times, omul de afaceri Mahfouz a încercat să obțină cetățenia prin intermediul unei așa-numite vize de „investiție de aur”, plătind intermediarilor zeci de mii de lire sterline pentru a-l pune în contact cu prințul după ce a fost sfătuit că premiile îl vor ajuta în cererea sa.
Biroul prințului Charles a subliniat că acesta „nu are cunoștință” de acuzațiile legate de oferirea de distincții „pe baza donațiilor către organizațiile sale caritabile”.

Banii din Qatar

Luna trecută, Sunday Times a dezvăluit că prințul Charles a acceptat o valiză cu 1 milion de euro (1,05 milioane de dolari) în numerar de la un fost prim-ministru din Qatar.
Predarea a fost unul dintre cele trei loturi de bani, în valoare totală de 3,15 milioane de dolari, pe care prințul le-a primit personal de la șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, între 2011 și 2015, a precizat ziarul.
Transferurile ar fi avut loc în timpul unor întâlniri între cei doi bărbați, inclusiv o întâlnire privată, între patru ochi, la Clarence House, în 2015.
Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Clarence House a declarat că banii dați în timpul întâlnirii din 2015 au fost „trecuți imediat la una dintre organizațiile caritabile ale prințului, care a efectuat convențiile corespunzătoare și ne-a asigurat că au fost urmate toate procesele corecte”.
Valiza în care se aflau cei 1,05 milioane de dolari a fost dată la doi dintre consilierii lui Charles, care ar fi numărat manual banii, care cuprindeau bancnote de 500 de euro, acum scoase din circulație.
Coutts, banca privată care lucrează pentru familia regală, a fost rugată apoi să ridice banii. Fiecare plată a fost depusă în conturile Fondului caritabil al Prințului de Wales.
Sunday Times a declarat că nu există nicio sugestie că plățile au fost ilegale. Ziarul a declarat că întâlnirile prințului cu șeicul Hamad nu apar în circulara Curții, lista de angajamente oficiale asumate de membrii familiei regale în activitate.
Politica privind cadourile regale prevede că membrilor familiei regale le este permis să accepte un „cec” în calitate de patron sau în numele unei organizații caritabile. Aceasta nu face referire la ceea ce ar trebui să se întâmple în ceea ce privește plățile în numerar.
Sir Alistair Graham, fostul președinte al Comisiei pentru standarde în viața publică, a declarat pentru Sunday Times că dezvăluirile sunt „cu adevărat șocante” și ar fi „de neconceput” pentru majoritatea oamenilor.
Graham, în vârstă de 79 de ani, a declarat: „Nu aș face o distincție între un politician și un membru al familiei regale.
„Dacă guvernul din Qatar vrea să facă un cadou fundației sale, atunci există modalități adecvate de a face aceste lucruri, mai degrabă decât să manipuleze sume mari de bani”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: