ISRAELMAGAZINROMÂNIASocial - Economic

România va plăti despăgubiri supraviețuitorilor Holocaustului românesc care trăiesc în Israel

Israelul a anunțat luni un acord cu România prin care supraviețuitorii Holocaustului românesc vor fi eligibili pentru o pensie compensatorie plătită de serviciul de asigurări sociale de la București.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România a fost condusă de mareșalul Ion Antonescu, care a colaborat la genocidul evreilor europeni de către Germania nazistă.
Potrivit unui raport publicat de guvernul român în 2004, între 280.000 și 380.000 de evrei au fost uciși în timpul Holocaustului în România, fără a-i lua în considerare pe cei din teritoriile românești aflate temporar sub control maghiar.
Acordul, prezentat de ministrul israelian al Egalității sociale, Meirav Cohen, și de premierul interimar Yair Lapid, vizează crearea unui sistem prin care israelienii care au fugit din România să poată depune cereri de despăgubire.
“Nu mai avem mulți ani la dispoziție pentru a-i servi pe supraviețuitorii Holocaustului și de aceea acționăm dintr-un sentiment de misiune și de urgență pentru a face tot ce putem pentru a le îmbunătăți situația economică, pentru a îmbunătăți serviciile care le sunt oferite și pentru a le permite să îmbătrânească în demnitate”, a spus Cohen.
“Recent, am încheiat acorduri cu mai multe țări pentru ca sute de milioane de shekeli să fie transferate în conturile bancare ale supraviețuitorilor. În plus, am alocat 300 de milioane de shekeli în bugetul de stat pentru a crește alocațiile pentru cei mai săraci supraviețuitori ai Holocaustului”, a adăugat ea.
“În calitate de fiu al unui supraviețuitor al Holocaustului, sunt încântat de semnarea acestui acord important. Statul Israel trebuie să facă totul pentru a se asigura că supraviețuitorii Holocaustului pot trăi aici, în Israel, cu demnitatea pe care o merită”, a declarat actualul prim-ministru al Israelului.
“Astăzi corectăm decenii de nedreptate. Este datoria noastră fundamentală, ca societate, să ne asigurăm că supraviețuitorii își trăiesc restul vieții în cel mai bun mod posibil”, a conchis el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d