Israel – Costul vieții: Prețurile la produsele lactate și la electricitate au crescut / Cele pentru gaze și transportul public au scăzut

În prima zi a lunii august au avut loc în Israel o serie de modificări ale costului vieții. Prețurile la electricitate și la produsele lactate au crescut, în timp ce prețurile la benzină și la transportul public au scăzut.

Produsele lactate, ale căror prețuri sunt controlate, au crescut luni cu 4,9%, în conformitate cu acordul încheiat săptămâna trecută între Ministerul Finanțelor și producătorii de lapte. Ca urmare a modificării, un litru de lapte va crește la 6,23 shekeli, iar brânza feliată cu 28% grăsime, cunoscută sub numele de Emek, va costa acum 44,79 shekeli pe kilogram.
Prețul energiei electrice a crescut cu 8,6%, ușor mai puțin decât cele 9,6% anunțate inițial de Autoritatea pentru Energie Electrică la începutul lunii trecute, ca parte a unui acord care va permite companiei să extindă utilizarea gazelor naturale în producția de energie.
În schimb, prețul benzinei în Israel a scăzut cu aproximativ 1,50 shekeli pe litru, după ce a crescut constant în ultimele luni.
Israelienii vor plăti aproximativ 6,54 shekeli pe litrul de benzină, în loc de 8,08 shekeli pe litru, cât au fost nevoiți să plătească pe tot parcursul lunii iulie – un preț record, care nu a mai fost înregistrat în țară din 2012.
“Suntem cu toții conștienți că majorarea prețurilor se datorează crizei economice globale”, a scris pe Twitter ministrul de Finanțe, Avigdor Liberman.
“Spre marele meu regret, prețul energiei electrice a crescut peste noapte la 4,91 shekeli pe kilowatt oră. Este important să înțelegem că majorarea prețurilor se datorează în primul rând prețului mondial al cărbunelui, care a crescut de la începutul anului cu 180%”, a scris el.
Liberman a declarat că prețurile la electricitate în Israel sunt scăzute în comparație cu alte țări și că s-au făcut eforturi pentru a menține creșterile de prețuri cât mai mici posibil.
În timp ce o familie medie va plăti cu 35 de shekeli mai mult pe lună pentru electricitate din cauza acestei schimbări, aceeași familie se poate aștepta să plătească cu 150 de shekeli mai puțin la pompa de benzină, a calculat el.
De asemenea, luni a început o reformă majoră a transportului public, cu prețuri reduse la jumătate pentru persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani, pentru copiii cu vârste între 5 și 18 ani și pentru persoanele cu dizabilități. Persoanele de peste 75 de ani și cele sub cinci ani pot călători gratuit.
Printre alte modificări, călătoriile de până la 15 kilometri vor costa 5,50 shekeli și vor permite transferuri nelimitate către alte linii pentru o perioadă de 90 de minute de la începerea călătoriei.
Călătoriile mai lungi, de până la 40 de kilometri, vor costa 12 shekeli, iar cele de până la 120 de kilometri vor costa 16 shekeli.
Călătoriile mai lungi de 120 de kilometri vor costa 27 de shekeli, dar rutele către Eilat, cel mai sudic punct al Israelului, vor avea un sistem de tarifare separat.
Abonamentele lunare de autobuz care permit călătoria cu toate companiile de autobuz din țară vor fi de 225 de shekeli. Un abonament lunar special de autobuz pentru călătorii de până la 40 de kilometri va fi disponibil în orașele periferice pentru 99 de shekeli. Cu toate acestea, acest abonament nu este valabil pentru rețelele de căi ferate sau de tramvaie israeliene.
Abonamentele lunare pot fi achiziționate online prin intermediul aplicațiilor Rav Kav Online Line și Rav Kav Hop-on sau de la sute de magazine din 104 orașe din întreaga țară.
Au intrat în vigoare și alte aspecte ale Legii privind reducerea numerarului din 2019.
Legea limitează utilizarea numerarului pentru orice tranzacție cu o întreprindere cu o valoare mai mare de 6.000 de shekeli, față de pragul anterior de 11.000 de shekeli. Tranzacțiile între persoane fizice sunt acum limitate la 15.000 de shekeli, față de 50.000 de shekeli anterior. Excepția de la această regulă este achiziționarea unei mașini, unde persoanele fizice pot schimba între ele până la 50.000 de shekeli.
Pe lângă aceste diverse ajustări, există o luptă între marile lanțuri de supermarketuri și Diplomat, principalul importator și distribuitor, care încearcă să majoreze prețurile anumitor produse, printre care tonul Starkist, Oreos, Pringles și produsele de igienă Pantene. Unele supermarketuri refuză această majorare, a relatat canalul 12.
Scăderea prețurilor la benzină este rezultatul reducerii de către guvern a accizei la benzină pentru a doua oară în acest an și a scăderii prețului țițeiului, care a scăzut la nivel mondial de la începutul lunii iunie.
Prețul petrolului a atins un maxim de 122,11 dolari pe baril pe 8 iunie – cel mai ridicat preț din 8 martie – și de atunci a scăzut până la aproximativ 98 de dolari pe baril duminică.
O modificare a prețului aurului negru este parțial determinată de îngrijorarea că o recesiune globală ar putea reduce cererea de petrol în viitorul apropiat. Printre alte motive ale acestei schimbări se numără eliberarea rezervelor de petrol din Statele Unite și o creștere a producției în diverse țări, inclusiv în Statele Unite și Libia.
Dar chiar și cu această scădere a prețurilor, mai mult de jumătate din prețul unui litru de benzină în Israel este rezultatul diferitelor taxe.
Liberman a redus tariful acestora cu jumătate de shekel pe litru în aprilie și se așteaptă ca cea mai recentă reducere să fie la fel – ceea ce înseamnă că taxele vor scădea în total cu un shekel pe litru.
Cu toate acestea, se așteaptă ca această ultimă reducere de taxe să dureze doar o lună, iar prețurile să crească din nou cu o jumătate de shekel pe litru la sfârșitul lunii august. Reducerea de jumătate de shekel care a avut loc în aprilie se va încheia în ianuarie 2023. (Anima News)

Lasă un răspuns