ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Fâșia Gaza: Israelul a lansat Operațiunea ”Răsăritul”

Armata israeliană a început vineri după-amiază operațiunea “Răsăritul” împotriva Jihadului Islamic, o organizație teroristă care a lansat amenințări constante împotriva Israelului în această săptămână, după arestarea unuia dintre liderii săi săptămâna trecută.

După lichidarea lui Tayssir Al-Jabari, liderul organizației, pe 5 august, în mijlocul după-amiezii, lucrurile s-au accelerat.
Până vineri la miezul nopții, aproximativ 80 de rachete fuseseră lansate asupra Israelului, fără a face victime, majoritatea căzând înainte de graniță sau fiind interceptate de Cupola de Fier.
Operațiunea numită “Răsăritul” și salvele de ripostă cu rachete ar putea dura câteva zile sau chiar săptămâni, potrivit unor oficiali. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a aprobat mobilizarea a 25.000 de rezerviști, în timp ce armata continuă loviturile în Gaza.
În ceea ce o privește Israelul, țara intră în modul “război”. Plajele sunt închise în sudul țării, străzile sunt goale, iar poliția a ridicat nivelul de alertă.
La ora 22:02 au fost deschise adăposturile din Tel Aviv.
Așadar, israelienii sărbătoresc cu un sentiment de teamă ziua sfântă a Shabbat-ului din această vineri, pregătindu-se să intre în celebrele “miklat”, adăposturi, la orice oră din noapte.
“Trebuia să ieșim diseară la restaurant, dar am anulat pentru că situația nu este deloc liniștitoare. Sperăm ca această operațiune să nu dureze prea mult, dar, pe de altă parte, credem că trebuie să terminăm cu teroriștii o dată pentru totdeauna pentru a aduce calmul pe termen lung”, mărturisește Jenna la Tel
“Teroriștii nu vor face să plouă și să strălucească soarele la graniță”, declarase premierul Yair Lapid. “Misiunea este de a proteja orașele israeliene și cetățenii Israelului. Nu vom permite nimănui să amenințe sau să facă rău cetățenilor Israelului. Oricine va încerca să facă acest lucru va fi lovit”, a explicat ministrul Apărării, Benny Gantz.
Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, această operațiune vizează doar Jihadul Islamic și nu Hamas, iar mii de rezerviști vor fi chemați în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.
În timpul operațiunii “Gardianul Zidului” din 2021, peste 4.000 de rachete au fost lansate de grupările teroriste palestiniene asupra orașelor israeliene, dintre care sute au căzut în interiorul Fâșiei Gaza. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d