ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Israel – Fâșia Gaza / Operațiunea ”Răsăritul”: Peste 350 de rachete au fost lansate în acest Shabat de la începutul operațiunii și nu numai în sudul țării / Zona Tel Aviv a fost ținta Jihadului (VIDEO)

După zile de tensiuni în sudul țării și de închidere a drumurilor, Israelul a trecut la atac: avioanele forțelor aeriene l-au ucis ieri (vineri) pe Taysir Jabari, înalt responsabil al Jihadului Islamic, înlocuitorul lui Baha Abu al-Ata.

Jabari ar fi promovat în ultimele zile planuri de atacuri antitanc împotriva cetățenilor israelieni și a soldaților israelieni.
Forțele de apărare israeliene au numit operațiunea „Răsăritul”.
Peste 350 de rachete au fost lansate în acest Shabbat de la începutul operațiunii ”Răsăritul”.
O salvă de rachete a fost lansată spre zona Tel Aviv și localităților din jur.
Un vehicul din Ashkelon și o casă din Sderot au fost lovite, dar nu au fost raportate victime.
Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene (Țahal): „Ne pregătim pentru o operațiune care ar putea dura o săptămână”, iar potrivit presei palestiniene: „Jihadul respinge orice posibilitate de armistițiu”.

Kochavi, șeful Statului Major al Țahal, a declarat: „Nu vom permite niciunei organizații teroriste, nici aici, nici în nord, nici în Iehuda și Shomron, să submineze suveranitatea Statului Israel”.
Între timp, continuă pregătirile forțelor aeriene pentru un
nou atac.
În plus, a început solidaritatea în țară, iar locuitorii din localitatea Beer Ora de lângă Eilat au primit de dimineață cinci familii din localitățile din jurul Gaza, iar alte patru familii sunt așteptate să sosească mâine.
Locuitorii israelieni din așezările din Arava, au anunțat, de asemenea, că vor găzdui gratuit familii din sud în pensiunile lor din așezări.
Pe de altă parte, demonstrații de susținere a Jihadului Islamic au început în Gaza, Iordania și Amman. O amplă demonstrație a avut loc la Amman în fața ambasadei israeliene. Demonstranții au scandat: „Palestina vei fi răscumpărată în spirit și sânge”.

Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat în această seară (sâmbătă) că atacul cu rachete asupra zonei Tel Avivului este un mesaj că organizația va răspunde atacurilor asupra civililor.
Președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a confirmat că Egiptul își continuă rolul în ceea ce privește Fâșia Gaza prin contacte cu partea israeliană și palestiniană. El a precizat că Egiptul colaborează cu partenerii pentru a restabili pacea și stabilitatea în Fâșia Gaza.
În timpul vizitei sale la un colegiu militar din Egipt, Al-Sissi a declarat: „Am fost în contact 24 de ore din 24 pentru a împiedica situația să scape de sub control în Fâșia Gaza”.

O purtătoare de cuvânt a MADA (Serviciile israeliene medicale) a declarat că, de la începutul operațiunii, MADA a oferit asistență medicală și a transportat 21 de persoane la spitale, dintre care două au fost rănite ușor de schije, 13 au fost rănite ușor în timp ce alergau spre zona sigură și șase au suferit un atac de anxietate.
În plus, echipele MADA au tratat mai multe persoane rănite ușor în drum spre zona de siguranță și nu au avut nevoie să fie evacuate la spital, iar mai multe persoane rănite au fost tratate la fața locului.
În acest moment, cifrele operațiunii sunt următoarele: au fost lansate 350 de rachete, dintre care 227 au trecut granița pe teritoriul israelian, 94 au căzut în interiorul Fâșiei Gaza și 29 au căzut în mare.
Sistemul antirachetă israelian ”Iron Dome – Cupola de fier” a făcut 162 de interceptări, cu o rată de interceptare de 95,9%.
Ziv Naim, proprietarul unei mașini lovite în orașul Ashkelon, a declarat: „Toată mașina a fost distrusă. Nu a mai rămas nimic. În momentul în care s-a dat alarma, eram la secția de poliție, pentru că nu trebuie să ne asumăm niciun risc. Situația nu este plăcută. Este un pic dificil, dar noi sprijinim Țahal să continue, eu sunt mereu alături de ei”.
Șeful Statului Major al armatei israeliene, Kochavi, a sosit astăzi, sâmbătă” la celulele de atac ale pompierilor din comandamentul de sud și a declarat: „Scopul nostru este de a preveni orice atac și de a afecta grav Jihadul Islamic”.
În timpul vizitei sale, el s-a întâlnit cu comandanții și cu personalul de la stația de pompieri care conduc atacurile și a efectuat cu aceștia o evaluare a situației pentru continuarea activității ofensive în Fâșia Gaza.
Surse din cadrul rețelei palestiniene „Qods” au declarat că Jihadul Islamic a respins categoric discuțiile de pace cu Israelul în lumina recentei escaladări. Potrivit raportului, organizația a cerut clarificări din partea Egiptului cu privire la eliminarea lui Jabri, după o conversație cu serviciile secrete egiptene în care s-a afirmat că există o soluție la tensiunile cu Israelul.
Potrivit surselor, Jihadul Islamic a informat Egiptul că Israelul este cel care a inițiat agresiunea și este responsabil pentru aceasta, iar în acest stadiu este imposibil să se vorbească despre relaxarea situației.
Purtătorul de cuvânt al Jihadului Islamic în Israel, Tarek Ezz a-Din, a declarat pentru site-ul „A-Rasala”, afiliat Hamas: „Facțiunile de rezistență sunt de acord cu privire la natura răspunsului. Acestea sunt coordonate la cel mai înalt nivel. Armata comună încă funcționează – iar inamicul și agenții săi încearcă să ascundă otrava în miere. Acest lucru nu îi păcălește pe oamenii noștri. Ceea ce difuzează presa sionistă trebuie ignorat. Contactele nu s-au oprit pentru a discuta despre încetarea agresiunii. Prioritatea noastră, a tuturor, este de a descuraja inamicul și de a-l face să plătească pentru crima sa”.
Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a vizitat bateria Iron Dome și a declarat: „Conducerea Jihadului Islamic, care se află în hoteluri din Teheran, Siria și Liban, este izolată de poporul său. Gărzile Revoluționare nu vor plăti salariile oamenilor din Gaza.”
Ministrul a mulțumit bărbaților și femeilor din sistemul de apărare antiaeriană pentru contribuția operativă la paza frontului intern – în general și mai ales în aceste zile.
Primul ministru israelian Yair Lapid s-a întâlnit cu șefii autorităților din sud și i-a informat cu privire la progresul operațiunii.
Șefii autorităților și-au exprimat sprijinul pentru obiectivele operațiunii și au declarat că există sprijin din partea rezidenților pentru continuarea acesteia până la restabilirea securității în zonă.
De la începutul operațiunii, 20 de răniți au fost aduși la Centrul Medical Barzilai, dintre care cinci au fost victime ale șocului și 15 au fost răniți fizic cu răni minore, marea majoritate răniți în timp ce alergau către adăposturi în timpul alarmei.
Ministerul palestinian al Sănătății raportează că 15 palestinieni au fost uciși în atacurile de până acum, inclusiv o fetiță de 5 ani, o femeie de 23 de ani și o femeie în vârstă. De asemenea, au fost raportate peste 120 de răniți. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d