ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Hamas versus Jihad, un scop comun: Distrugerea Israelului / Dacă Hamas rămâne în afara tabloului, conflictul va dura doar câteva zile

„Noi considerăm Jihadul Islamic și Hamas ca două entități separate”: aceasta a fost formula unui purtător de cuvânt al armatei israeliene în 2019. Într-adevăr, cele două mișcări teroriste tind să se disting uneori prin strategia lor, în ciuda obiectivului lor comun: distrugerea statului evreu.

Provenind din Frăția Musulmană egipteană, Hamas și Jihad sunt unite în naționalismul lor și sunt rivali ai OEP. Acestea au un cartier general comun și lucrează împreună pentru a-și desfășura operațiunile, care iau forma unor atacuri cu rachete sau bombardamente.
Diferența majoră este că Hamas este un partid politic ales de palestinieni, în timp ce Jihadul este doar o facțiune care refuză să intre în jocul politic.
Cu cei 700 de luptători ai săi, Jihadul Islamic este o mișcare mai mică decât Hamas, care are peste 50.000 de militanți.
Nu are o rețea socială și o influență atât de mare ca cea a „concurentului” său.
Într-adevăr, educația „religioasă”, dispensarele, propaganda și controlul absolut al mass-mediei constituie baza ideologică și electorală a Hamas ca „adevăratul apărător al poporului” (și nu al OEP) și contribuie la extinderea influenței sale.
Mișcarea merită, potrivit unei mari părți a populației, să „reprezinte și să conducă poporul palestinian”.
Jihadul, pe de altă parte, urmărește acțiunea și se concentrează exclusiv pe plan militar.
Atât Hamas, cât și Jihadul sunt susținute în principal de Republica Islamică și nu este o coincidență faptul că Nakhala, unul dintre liderii mișcării, s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raissi și cu alți oficiali la Teheran chiar înainte ca Tsahal să înceapă loviturile asupra Fâșiei Gaza.
„Șeful Jihadului Islamic a primit undă verde de la Teheran pentru a începe un conflict cu Israelul”, a declarat Raphael Jerusalmy, un fost ofițer de informații militare al Țahal, într-o ediție specială a emisiunii i24NEWS de vineri seara.
După amenințările sale persistente, Jihadul se vede singur în fața armatei israeliene hotărâte să scape de teroriștii Jihadului, fie că este vorba de Gaza sau de Jenin.
În timpul acestei operațiuni preventive numite „Dawn”, Hamas, contrar acțiunilor militare întreprinse de obicei de statul evreu, nu se numără printre ținte și nu se grăbește să se alăture Jihadului în lupta sa.
Trebuie spus că miza este mare.
Numeroși muncitori trec zilnic prin Israel pentru a-și câștiga existența, iar închiderea tuturor punctelor de trecere ar putea provoca mari pagube financiare, o provocare de care Jihadul nu se teme, hotărât să își urmărească obiectivele de a „face Israelul să plătească”, într-un conflict care va dura probabil.
„Dacă Hamas rămâne în afara tabloului, conflictul va dura doar câteva zile, altfel ar putea dura până la câteva săptămâni. Va depinde și de rezultatele medierii egiptene”, explică Raphaël Jerusalmy.
Ca de obicei, Cairo își va juca cu siguranță rolul de mediator și va încerca să calmeze situația, în timp ce ideea unui armistițiu a fost deja respinsă de organizația teroristă. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: