ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZIN

Israel: Pentru prima dată din 2008, Netanyahu a participat la reuniunea de actualizare a securității cu premierul Lapid

În contextul situației de securitate, liderul opoziției israeliene, Benjamin Netanyahu, împreună cu secretarul său militar, a avut astăzi, duminică, pentru prima dată de când a părăsit puterea, o întâlnire de actualizare a situației de securitate cu premierul Yair Lapid.
„Susțin deplin guvernului alături de forțele de apărare și securitate”, a spus Netanyahu la sfârșitul întâlnirii.

Aceasta este o schimbare față de poziția lui Netanyahu, care până astăzi a refuzat să participe la discuțiile de actualizare și a cerut ca acestea să aibă loc doar în prezența secretarului militar al premierului, fără prezența lui Lapid.
Înainte de întâlnire, biroul premierului Lapid a emis o declarație în care se arată că „Având în vedere situația de securitate și așa cum prevede legea, premierul Lapid îl invită pe liderul opoziției, deputatul Benjamin Netanyahu, pentru o actualizare de securitate mâine cu secretarul său militar”.
Cu toate acestea, „Israel Hayom” a aflat că biroul lui Netanyahu ceruse anterior biroului premierului să organizeze ședința de informare, eliminând astfel condiția ca Lapid să nu participe. Mesajul publicat de biroul lui Lapid a omis cererea lui Netanyahu și se pare că partidul Raam l-a invitat pe Netanyahu din proprie inițiativă și a așteaptat răspunsul acestuia.
O captură de ecran obținută de Israel Hayom arată un mesaj trimis de șeful de cabinet al lui Netanyahu, Tzachi Braverman, secretarului militar al lui Lapid, generalul-maior Avi Gil.
În mesaj se afirmă că „în lumina evoluțiilor recente din sectorul sudic, solicit din nou o ședință de securitate pentru fostul prim-ministru și liderul opoziției, deputatul Benjamin Netanyahu. Voi aștepta răspunsul dumneavoastră în consecință.”
Mesajul a fost trimis la ora 14:13, în timp ce mesajul de la biroul lui Lapid a fost publicat la ora 14:59.
După cum am menționat, până în prezent, Netanyahu a refuzat să participe la discuțiile oficiale de actualizare pe care premierul este obligat să le ofere liderului opoziției, deoarece nu a vrut să fie prezentat ca primind informații de la Lapid.
Netanyahu a propus ca ședințele de informare să fie conduse doar de generalul Gil, fără prezența premierului, „pentru a nu face din aceasta un eveniment politic”.
Biroul lui Lapid a refuzat, astfel că întâlnirile de actualizare nu au mai avut loc.
O sursă apropiată lui Netanyahu a declarat pentru Israel Hayom că, atunci când Netanyahu era prim-ministru, i-a permis liderului opoziției să primească apeluri de actualizare doar de la secretarul militar, fără prezența primului-ministru, deci nu există niciun precedent pentru acest lucru.
De asemenea, el a remarcat că, chiar și în timpul mandatului lui Bennett, Netanyahu a participat la o ședință de securitate la care a participat doar secretarul militar. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: