ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

LUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

Înjunghiat de mai multe ori în 20 de secunde: „Suspectul atentatului asupra autorului Salman Rushdi este un susținător al regimului iranian” (VIDEO) / Află totul despre Rushdi și starea gravă de sănătate cu care se confruntă acum

Suspectul în atacul asupra autorului Salman Rushdie, Hadi Mater, un rezident de 24 de ani din New Jersey, l-a lovit și l-a înjunghiat de mai multe ori pe scriitor, pe parcursul a 20 de secunde, pe scena conferinței ținute la Institutul Chattaqua din vestul statului New York. Oficiali ai forțelor de ordine din New York au declarat pentru New York Post că suspectul avea simpatii pentru regimul iranian, care a cerut ani de zile uciderea lui Rushdi.

Andrew Wiley, agentul scriitorului care a publicat cartea „Versetele satanice” în 1988 – ceea ce l-a transformat într-un inamic al islamului extremist din cauza modului în care a fost portretizat personajul profetului Mahomed, a declarat că Rushdi este conectat la ventilator și că, în urma înjunghierii, își va pierde probabil unul dintre ochi. Rushdi, a spus el, suferă, de asemenea, de tendoane secționate la una dintre mâini și de leziuni hepatice.
Potrivit unor surse care au vorbit cu New York Post, suspectul Mater posta pe rețelele de socializare mesaje de susținere a Iranului și a Gardienilor Revoluției. În afară de asta, el obișnuia să posteze și articole generale care susțin extrema șiită.
Departamentul de Poliție din New York a declarat că motivul oficial al atacului cu cuțitul este încă neclar. „Nu avem niciun indiciu cu privire la un motiv în acest moment”, a declarat un ofițer al poliției din New York. El a adăugat că, potrivit poliției din New York, Mater a acționat singur.


Potrivit rapoartelor din SUA, acesta avea asupra sa un permis de conducere fals pe numele Hassan Morniyah – o combinație între prenumele liderului Hezbollah Hassan Nasrallah și numele de familie al fostului șef de stat major al Hezbollah, ucis în 2008 în Siria, Imad Morniah.
Una dintre persoanele care au participat la conferință pentru a-l urmări pe Rushdie, care a vorbit despre orașele care găzduiesc scriitori amenințați, a fost rabinul Charles Savnor. Atacul suspectului asupra lui Rushdie, a spus el, s-a petrecut în câteva secunde. „Stăteam la distanță, așa că nu am văzut dacă îl lovea sau dacă ținea lama (cuțitului), dar i-am văzut brațul mișcându-se în sus și în jos”, a spus el. „Oamenii erau în stare de șoc. Institutul Chattaqua este un loc în care oamenii se confruntă cu idei și viziuni. Nimic de genul acesta nu s-a mai întâmplat aici.”

Un alt martor ocular, Elizabeth Healy, a declarat că suspectul „a alergat cu viteza luminii” spre Rushdie.
Roger Warner, care stătea cu soția sa în primul rând al scenei, a declarat: „Am văzut un bărbat înalt și slab sărind pe scenă. El (Rushdi) era plin de sânge și era sânge pe podea. Am văzut sânge ieșindu-i din gât”.
O reacție la înjunghierea scriitorului a venit aseară de la Casa Albă, când consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că a fost un incident șocant. „Suntem recunoscători cetățenilor și echipelor de salvare care l-au ajutat atât de repede”, a spus Sullivan.
După publicarea cărții „Versetele diavolului”, au izbucnit revolte în țările musulmane.
Liderul suprem al Iranului de la acea vreme, Ruhollah Khomeini, l-a acuzat pe Rushdi de apostazie ca urmare a cărții și a emis o „fatwa” împotriva lui – o hotărâre musulmană – prin care se cerea asasinarea sa.
De atunci, Rushdie a trăit în clandestinitate, în condiții de securitate stricte, dar în 1998 a ieșit din ascunzătoare după ce guvernul iranian al lui Mohammad Khatami a anunțat că nu susținea înlăturarea fatwa, dar nici pe el, într-un efort de a reînnoi relațiile cu Marea Britanie.
De-a lungul anilor, diverse organizații extremiste au oferit o recompensă în bani pentru uciderea lui Rushdie, care și-a descris cartea ca fiind „mai degrabă moderată”.
Hitoshi Igrashi, care a tradus cartea lui Rushdi în japoneză, a fost asasinat în 1991, aparent din cauza deciziei sale de a traduce cartea. Succesorul lui Khomeini, liderul suprem iranian Ali Khamenei, a declarat în 2019 că fatwa emisă de predecesorul său este „irevocabilă”.
Ziarul iranian „Kihan” l-a felicitat pe suspectul atacului. „Felicitări omului curajos care l-a atacat pe trădătorul brutal”, a declarat ziarul, al cărui editor este numit de Khamenei. Alte ziare iraniene au publicat, de asemenea, binecuvântări pentru ucigaș.” Gâtul diavolului a fost atacat cu un cuțit”, a precizat un alt ziar publicat în Republica Islamică.


Una dintre organizațiile care au sprijinit recompensa în bani pentru uciderea lui Rushdi a fost agenția de știri iraniană Fars, precum și alte agenții de știri iraniene care au donat bani. Rushdie a fost numit „Fares” un eretic care „l-a insultat pe profet”.
Deși Rushdie este subiectul unor amenințări de ani de zile, iar pe capul său este încă pusă o recompensă în bani, participanții la conferința de ieri au descris securitatea la eveniment ca fiind „neglijentă” și au spus că nu au fost verificați la intrare.
Rushdi însuși, au spus participanții, nu a sosit cu gărzi. Suspectul care l-a atacat pe Rushdi a fost reținut de gardieni și de participanții la conferință. Un medic din mulțime l-a ajutat pe Rushdi după ce a fost înjunghiat până la sosirea echipelor de salvare.
Rushdie s-a născut în Mumbai într-o familie musulmană și, la vârsta de 13 ani, părinții săi l-au trimis să studieze în Anglia. După ce a absolvit cu onoruri la Universitatea Cambridge, s-a orientat spre o carieră de scriitor.
La începutul anilor ’80 a câștigat prestigiosul premiu Morning Prize pentru cartea Midnight’s Children, care a devenit un bestseller în Marea Britanie și în multe alte țări.
În timpul anilor în care s-a ascuns, Rushdie a devenit un simbol internațional al luptei împotriva extremiștilor religioși și a dobândit statutul de celebritate. În total, Rushdi a publicat 12 cărți. Cel mai recent dintre acestea, „Kishut”, a fost lansat în 2019, a primit recenzii favorabile și s-a aflat pe lista scurtă pentru Booker Prize.
Rushdie, care locuiește la New York, a fost căsătorit de patru ori și are doi fii. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: