ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Siria: Israelul a lovit ținte iraniene în apropierea bazelor rusești din Mediterana

Israelul a vizat, într-o serie de lovituri, situri iraniene în apropierea unor baze rusești importante din Siria, pe coasta mediteraneană, au declarat surse militare siriene.

Armata siriană declarase anterior că trei soldați au fost uciși și alți trei au fost răniți în două atacuri israeliene simultane, unul la sud de provincia Tartous și altul asupra capitalei Damasc.
Loviturile din suburbiile de nord-est ale Damascului au lovit avanposturi ale grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, potrivit a doi dezertori din armata siriană familiarizați cu zona.
Un ofițer al armatei siriene din regiunea de coastă Tartous a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că a fost vizată o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de orașul-port, precum și o stație de apărare aeriană și un radar din apropiere.
În ultimii ani, Israelul a efectuat sute de lovituri împotriva unor ținte iraniene suspecte, dar a evitat întotdeauna să lovească provinciile de coastă, unde sunt concentrate principalele active militare rusești.
Loviturile au fost efectuate în apropierea singurei baze mediteraneene a marinei ruse din portul Tartus, unde sunt andocate nave de război rusești, în timp ce principala bază aeriană a Moscovei, Hmeimimim, se află, de asemenea, în provincia vecină Latakia.
Forțele rusești din Siria închid în mod regulat ochii la loviturile aeriene israeliene împotriva desfășurărilor și transferurilor de arme din regiune, atribuite Iranului.
Dar tensiunile au crescut între Israel și Rusia din cauza condamnării de către Ierusalim a războiului din Ucraina.
Luna trecută, Israelul a declarat că avioanele sale militare au fost lovite de tiruri antiaeriene rusești deasupra Siriei în luna mai, dar au ratat ținta, citând un „incident izolat”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d