ISRAELMAGAZINMEDICINĂ / ȘTIINȚĂSTIL DE VIAȚĂ

Israel: Teste muzicale pentru identificarea declinului cognitiv la vârstnici

Doctoranda Neta Maimon de la Școala de Științe Psihologice și Școala de Muzică a Universității din Tel Aviv, în colaborare cu Lior Molcho de la compania NeuroSteer, au dezvoltat o metodă de măsurare a activității cerebrale la persoanele în vârstă prin intermediul testelor muzicale, informează site-ul asociației franceze a Universității din Tel Aviv.

Această invenție, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Frontiers in Aging Neuroscience, ar putea deschide calea pentru o monitorizare cognitivă eficientă a întregii populații și pentru detectarea timpurie a declinului cognitiv, îmbunătățind astfel considerabil calitatea vieții a mai multor milioane de persoane.
Metoda implică un dispozitiv portabil pentru măsurarea și analiza activității electrice a creierului, dezvoltat de NeuroSteer, și un scurt test muzical de aproximativ 12-15 minute, dezvoltat de Neta Maimon.


Persoana este conectată la aparatul EEG prin intermediul a trei electrozi autoadezivi plasați pe frunte, apoi execută o serie de sarcini muzicale și cognitive în conformitate cu instrucțiunile înregistrate care îi sunt transmise prin intermediul căștilor.
Testul include, de asemenea, câteva minute de meditație muzicală ghidată, concepută pentru a pune creierul într-un mod de repaus care permite evaluarea funcționării diferitelor rețele cerebrale.
„Muzica poate stimula zonele frontale ale creierului în diferite situații, mai ales dacă încercăm să ne concentrăm asupra anumitor componente ale creierului și să îndeplinim o anumită sarcină în același timp”, a declarat Neta Maimon.
Cercetătorii au emis ipoteza că ar fi posibil să pună subiecții în cele mai bune condiții posibile pentru a evalua activitatea frontală a creierului lor și, în același timp, să le îmbunătățească starea de spirit, astfel încât aceștia să efectueze testul în cel mai bun mod posibil.
Experimentul a fost efectuat pe 50 de persoane în vârstă spitalizate, cu scoruri cuprinse între 18 și 30 la testele Mini Mental, ceea ce indică diferite niveluri de funcționare cognitivă. Rezultatele au fost analizate cu ajutorul tehnologiilor de învățare automată.
„Metoda noastră permite monitorizarea capacităților cognitive și detectarea declinului acestora într-un stadiu incipient, prin intermediul unui test rapid și ușor de realizat. Acesta poate fi aplicat cu ușurință de către personalul din orice clinică și nu necesită o pregătire specială”, concluzionează cercetătorii. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: