ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINSTIL DE VIAȚĂ

Tel Aviv: O minge gigantică de plastic colorată, expusă pe plajă, atrage trecătorii

Dacă vă plimbați zilele acestea pe Gordon Beach din Tel Aviv, veți observa cu siguranță o minge imensă colorată, făcută din obiecte de plastic. Sculptura, creată de artista Tal Tenne Czaczkes, își propune să sensibilizeze publicul cu privire la protecția mediului.

„Punctul meu forte ca artist este de a folosi obiecte existente, de a le lega între ele și apoi de a transmite un mesaj. De-a lungul unui deceniu, am colecționat sute de mii de jucării de plastic aruncate și le-am transformat în scopuri artistice. Întâlnirea cu aceste jucării mi-a permis să creez o perspectivă copilărească și să descopăr că jucăriile au devenit instrumentul și limbajul meu pentru a exprima idei”, spune Tal, artist, antreprenor și activist de mediu.
Obiectele din plastic au fost colectate de pe plaje, de pe aleile și din parcările adiacente promenadei de la malul mării.


Tal a fost abordată de municipalitatea din Tel Aviv cu o propunere pentru o sculptură care să-l facă pe cetățean să reflecteze asupra reducerii plasticului și a deșeurilor de pe plaje.
„Pentru mine, a fost firesc să aleg forma unei mingi, deoarece ne amintește de faimoasa minge gonflabilă colorată din copilăria noastră. Mi-a luat apoi aproximativ 7 săptămâni de colectare și aproximativ 10 zile de muncă pentru a agăța obiectele pe o plasă care înconjoară mingea”, dezvăluie Tal, adăugând că realizarea acesteia a fost posibilă datorită colaborării cu voluntari și cu asociația Ecotion.


Lucrarea lui Tal a stârnit deja numeroase reacții, demonstrând că o parte din obiectiv a fost în mare parte atins: să atragă atenția publicului israelian asupra conservării mediului înconjurător și, în special, a plajelor.
„Cei mai mulți dintre cei care au trecut pe lângă minge au spus că a fost ca un „pumn în stomac”. Aceștia consideră că „este teribil că aceasta este situația de pe plaje astăzi” și că balul „i-a făcut să își dea seama că cumpără mult mai multe lucruri decât au nevoie”, a spus Tal.
Potrivit artistului, din ce în ce mai mulți oameni, autorități și organizații își asumă responsabilitatea și înțeleg că trebuie să reacționeze, dar, din păcate, de prea multe ori este vorba de o iluzie: „Vedem ce se întâmplă în Europa și este înfricoșător! Problema climei trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, nu mâine, ci acum!”.
Sculptura va fi mutată la mijlocul lunii septembrie pentru a fi expusă la Conferința de tehnologie israeliano-globală Planetech, de unde delegația israeliană va pleca în noiembrie la conferința internațională Cop27 privind clima de la Sharm el-Sheikh.
Apoi va fi expusă timp de câteva săptămâni pe plaja din Jaffa, în apropiere de Centrul Peres pentru Pace și Inovare.
În ultimii ani, Tal a creat și a condus numeroase proiecte de mediu, inclusiv „Popeyit”, o serie de picturi care îi permit să împărtășească povestea sa personală și să transmită un mesaj despre emanciparea femeilor, antreprenoriat și leadership.
„Prin intermediul acestui proiect, mi-am descoperit punctele forte, iar astăzi aleg să fiu un model pentru ca femeile să își realizeze potențialul și să capete încredere în sine”, a declarat Tal pentru i24NEWS.
Lucrările sale au fost expuse la Muzeul din Tel Aviv, Muzeul Israelului, Piața Rabin din Tel Aviv, Gordon Beach și în diverse galerii din Israel.
„Mă folosesc de artă și de talentul meu pentru responsabilitate față de mediu. Schimbarea este mai întâi în noi! Cumpărați mai puțin, aruncați mai puțin și folosiți ceea ce este deja disponibil. O singură acțiune făcută în mod constant în timp produce un rezultat uriaș!”, asigură ea.
Mingea marină, parte a unui proiect mai amplu numit BigBall, este doar începutul pentru Tal! Ea intenționează să creeze și alte sculpturi în același stil, de formă rotunjită, pe care ar dori să le expună la New York la sfârșitul anului, dar și la Rio și în Franța, cu scopul de a mobiliza oamenii pentru cauza mediului prin artă. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: