ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZINORIENTUL MIJLOCIU

Israel: Șeful Shin Bet la Cairo pentru a „rezolva neînțelegerile” cu Egiptul

Șeful Shin Bet (Serviciul israelian de securitate internă), Ronen Bar (foto), s-a deplasat la Cairo într-o misiune de „soluționare a neînțelegerilor” dintre Israel și Egipt, după ce șeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kemal, și-a anulat o vizită planificată în Israel.

Potrivit serviciului de presă al Shin Bet, Ronen Bar se va întâlni cu Kemal la Cairo și va încerca să „clarifice poziția Israelului” după încheierea operațiunii ”Zorii zilei”.
Premierul Yair Lapid și-a exprimat recunoștința față de Egipt pentru că a facilitat operațiunea militară împotriva Jihadului Islamic conform planului israelian și chiar l-a sunat personal pe președintele Al-Sisi pentru a-i mulțumi. Mediatorii egipteni au contribuit la împiedicarea intervenției Hamas, au prevenit o escaladare și au pus capăt ostilităților la 55 de ore după „lichidarea țintită” a unuia dintre comandanții ramurii armate a Jihadului Islamic.
Dar în primele zile de după încetarea focului, mass-media israeliană a raportat „tensiuni” cu Egiptul, bazate pe încălcarea de către Israel a promisiunilor tacite făcute mediatorilor egipteni.
În special, egiptenii au îndemnat serviciile de securitate israeliene să se abțină pentru o perioadă de timp de la raiduri militare în Iehuda și Shomron (Cisiordania), de la noi arestări și „lichidări” de personalități ale „rezistenței” palestiniene.
Cu toate acestea, la propriu, a doua zi după încetarea focului, forțele israeliene au intrat în localitatea palestiniană Șhem pentru a aresta un alt „erou al poporului”, Ibrahim al-Nabulsi, iar operațiunea s-a transformat într-o confruntare serioasă, în care al-Nabulsi a fost ucis și aproximativ 30 de palestinieni au fost răniți. Revolte în masă au izbucnit în Șhem.
La Cairo, acest lucru a fost luat drept ”o palmă peste față”, deoarece se spune că Israelul a ignorat intenționat cererea partenerilor săi egipteni. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d