ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELMAGAZINMEDICINĂ / ȘTIINȚĂ

Israel: Cercetătorii produc nanodiamante capabile să livreze remedii medicinale prin piele

Nando Mario Varga

Pielea este unul dintre cele mai accesibile organe din corpul uman, dar pătrunderea în straturile sale profunde pentru tratamente medicinale și cosmetice încă nu a fost descoperită de știință.

Deși există unele remedii administrate prin piele, această metodă de tratament este rară, deoarece particulele care pătrund nu trebuie să depășească 100 de nanometri (o miime de centimetru). Prin urmare, crearea unor instrumente eficiente care să utilizeze particule atât de mici reprezintă o provocare majoră.
Deoarece particulele sunt atât de mici și greu de văzut, este la fel de dificil să se determine locația lor exactă în organism – informație necesară pentru a se asigura că ajung la țesutul țintă.
O nouă abordare dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Bar-Ilan din Israel oferă o soluție inovatoare pentru ambele provocări.
Prin combinarea nanotehnologiei și a tehnicilor optice, aceștia au produs particule de diamant minuscule (de dimensiuni nanometrice) care pot pătrunde în piele pentru a furniza medicamente și produse cosmetice.
În plus, aceștia au creat o metodă optică sigură, bazată pe laser, pentru a cuantifica penetrarea nanodiamantelor în diferitele straturi ale pielii și pentru a determina localizarea și concentrația acestora în țesuturile corpului în mod neinvaziv.
Această inovație tocmai a fost publicată de cercetătorii de la Institutul de Nanotehnologie și Materiale Avansate al universității, în colaborare cu Facultatea de Inginerie Kofkin și Departamentul de Chimie, în revista științifică ACS Nano.
Nanodiamantele – de o milionime de milimetru – sunt produse prin detonarea unor explozibili într-o cameră închisă. În aceste condiții, temperatura și presiunea ridicată determină fuziunea atomilor de carbon din explozibili.
Nanodiamantele rezultate sunt suficient de mici pentru a pătrunde în țesuturi – și chiar în celule – fără a provoca daune.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: