ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

ONU reînnoiește mandatul UNIFIL în zona tampon Liban-Israel

Daniel Segal

Consiliul de Securitate a reînnoit mandatul forței ONU de menținere a păcii din Liban pentru încă un an și i-a cerut să continue să ofere sprijin logistic forțelor armate libaneze pentru încă șase luni.

Forța de menținere a păcii, cunoscută sub numele de UNIFIL, se află în Liban din 1978. Compusă din aproape 10.000 de soldați, aceasta este desfășurată în sudul țării ca tampon între Liban și Israel, care rămân, din punct de vedere tehnic, în stare de război.
La cererea autorităților libaneze, Consiliul de Securitate a decis să își prelungească mandatul până în august 2023, exprimându-și îngrijorarea cu privire la „încălcările” armistițiului care a pus capăt luptelor dintre Hezbollah și Israel în 2006, așa cum este detaliat într-un raport al secretarului general al ONU.
Rezoluția, adoptată în unanimitate de către cei 15 membri, subliniază în special „riscul ca încălcarea încetării ostilităților să ducă la un nou conflict pe care niciuna dintre părți și nici regiunea nu și-l poate permite”.
Hezbollah și Israelul au făcut schimb de amenințări în ultimele săptămâni, în timp ce tensiunile rămân ridicate din cauza prezenței unei platforme israeliene de gaz în apele disputate.
SUA au mediat între Ierusalim și Beirut în disputa lor privind frontiera maritimă, iar negocierile se pare că se apropie de o concluzie.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: