LUMEA DE AZIMAGAZIN

Londra: Decesul reginei Elisabeta a II-a a Angliei

Regina Elisabeta a II-a a Angliei a murit joi, la vârsta de 96 de ani.
Regina a încetat din viață “pașnic” joi după-amiază, a anunțat Palatul Buckingham. Steagurile au fost arborate la jumătate de catarg deasupra palatului, iar la BBC a fost difuzat “God Save the Queen”.

Țara și-a ținut respirația timp de mai multe zile, întrucât medicii reginei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a acesteia și a fost plasată “sub supraveghere medicală”.
Familia regală s-a adunat la Castelul Balmoral, unde regina obișnuia să petreacă sfârșitul verii în fiecare an.
Prințul Harry, nepotul ei, și soția sa Meghan au fost imediat alertați și au zburat din SUA pentru a fi alături de ea.
În timp ce regina a părut în stare relativ bună în timpul festivităților care au marcat jubileul domniei sale, starea sa de sănătate s-a deteriorat, iar aparițiile sale publice au devenit mai puțin frecvente în ultimele luni.
Cu un an mai devreme, ea fusese spitalizată peste noapte, fără ca vreo explicație să fie făcută publică.
Regina a urcat pe tron la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, și tocmai își sărbătorise cu mare fast, în iunie, cea de-a 70-a aniversare.
Ajunsă pe tron la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, a avut 15 prim-miniștri, a făcut multe vizite istorice și a supravegheat mai multe schimbări constituționale în regatele sale.
Elisabeta a II-a era, la moartea sa, șefa de stat a 15 regate, din Noua Zeelandă până în Bahamas, pe care le-a străbătut pe tot parcursul domniei sale, purtând întotdeauna ținute asortate, adesea în culori vii.
De asemenea, a trecut prin momente dificile acasă, inclusiv separarea și divorțul a trei dintre copiii săi și un incendiu major la Castelul Windsor care a distrus peste 100 de camere în 1992 (un an pe care l-a numit “annus horribilis”), moartea nurorii sale, Diana Spencer, în 1997, moartea aproape simultană a surorii și a mamei sale în 2002 și moartea soțului său în 2021, după mai mult de 73 de ani de căsătorie.
În plus, regina a trebuit uneori să facă față unor critici puternice din partea presei la adresa familiei regale, în fața diferitelor scandaluri. În ciuda tuturor acestor lucruri, sprijinul pentru monarhie și popularitatea personală a acesteia au rămas ridicate în rândul populației britanice.
Începând cu 9 septembrie 2015, era cel mai longeviv monarh britanic, depășind domnia stră-străbunicii sale, regina Victoria (63 de ani, 7 luni și 2 zile).
Ea va fi succedată la tron de fiul său, prințul Charles, în vârstă de 73 de ani.
Moartea suveranei deschide o perioadă de doliu național, până la înmormântarea ei, peste zece zile.
Televiziunile și posturile de radio și-au întrerupt programele pentru a anunța decesul suveranei, rămasă văduvă de la moartea, în aprilie 2021, a soțului ei, Philip.
Steagurile au fost arborate la jumătate de catarg și clopotele bisericilor au sunat pentru a marca trecerea în neființă a liderului profund religios al Bisericii Anglicane. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d