Kazahstan: Șef rabinii israelieni, așkenaz și sefard, împreună cu liderii religioși mondiali la un congres interreligios / Președintele kazah: „Israelul este unul dintre partenerii cruciali ai Kazahstanului în Orientul Mijlociu”

În capitala Nur-Sultan (Kazahstan) se desfășoară un congres interreligios în prezența reprezentanților tuturor religiilor mondiale și tradiționale din lume.

Cu peste 100 de delegații din peste 50 de țări, congresul se va concentra pe rolul liderilor religioși în dezvoltarea spirituală și socială în perioada post-pandemie.
O rugăciune, care a ținut un minut, a deschis sesiunea plenară a congresului.
Congresul a fost deschis de șeful statului Kassym-Jomart Tokayev și de Papa Francisc.


Salutându-i pe participanții la congres, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că acest congres a devenit o platformă pentru dialogul inter-civilizațional la nivel global.
Președintele a subliniat că lumea are nevoie astăzi mai mult ca oricând de un dialog deschis.
„Coranul, Biblia, Tora și alte scripturi sunt impregnate cu idei de umanism, compasiune și milă. Înalta misiune a liderilor religioși în epoca modernă este de a aduce aceste adevăruri fundamentale oamenilor”, a spus Tokayev.
În discursul său la deschiderea Congresului, Papa Francisc a avertizat împotriva „instrumentalizării sacrului”, într-o critică aparentă la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, pe fondul tensiunilor diplomatice și religioase legate de războiul din Ucraina.
Înaltul Pontif i-a îndemnat pe participanți să fie atenți la ororile și greșelile trecutului. Sărăcia, potrivit Papei, este cea mai mare amenințare la adresa lumii de astăzi, deoarece generează violență și lăcomie.
Rabinul-șef sef așkenaz al Israelului, Yitzhak Yosef, a vorbit pe tema respectului interreligios.
El a fost urmat de un discurs video al secretarului general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, care, la rândul său, i-a îndemnat pe participanții la congres să își folosească vocea morală și autoritatea spirituală pentru a promova respectul reciproc, compasiunea și unitatea.
Congresul a inclus, de asemenea, discursurile lui Teofil al III-lea, Prea Sfântul și Binecredinciosul Patriarh al Orașului Sfânt al Ierusalimului, al Arabiei, al Siriei, al Onpolului (cele două maluri) ale Iordanului, al Sfântului Sion și al Cana Galileii, Abdullatif bin Abdul Aziz bin Abdrahman Al-Asheikh, ministrul Afacerilor islamice din Arabia Saudită, Miguel Ángel Moratinos, subsecretar general al ONU și Înalt Reprezentant al Alianței Civilizațiilor ONU, și Li Guangfu, președintele Asociației Taoiste Chineze.
„Kazahstanul se angajează să încurajeze dialogul interconfesional. Țara susține întotdeauna libertățile religioase. Poate servi drept un exemplu strălucit pentru alte state în această chestiune”, au declarat rabinul șef așkenazi David Lau și rabinul șef sefard al Israelului Yitzhak Yosef în timpul întâlnirii cu președintele Tokayev.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev îi salută pe rabinul șef așkenazi David Lau și pe rabinul șef sefard al Israelului Yitzhak Yosef.

„Israelul este unul dintre partenerii cruciali ai Kazahstanului în Orientul Mijlociu. Statele îmbunătățesc în mod constant comerțul și cooperarea economică, în timp ce consolidează legăturile culturale și spirituale”, a spus Tokayev.
În cadrul întâlnirii cu vicepreședintele executiv al Conferinței președinților marilor organizații evreiești americane, Malcolm Hoenlein, Tokayev a discutat despre dezvoltarea dialogului global între religii și culturi.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev stă de vorbă cu vicepreședintele executiv al Conferinței președinților marilor organizații evreiești americane, Malcolm Hoenlein.

Un reprezentant iranian a fost, de asemenea, prezent și a declarat ziariștilor: „Pacea și coexistența sunt foarte importante pentru relațiile internaționale și securitatea în lume. Acesta este motivul pentru care ne-am adunat astăzi pentru a transmite acest mesaj”, a declarat Hamid Hawali Shahriari.
În după-amiaza zilei de astăzi, miercuri, Papa Francisc a ținut o liturghie în aer liber pentru romano-catolici și reprezentanți ai altor religii și confesiuni.


Congresul își va continua activitatea în următoarele două zile.
Discuțiile panel din a doua zi a congresului vor explora subiecte precum rolul religiilor în întărirea valorilor spirituale și morale, educația religioasă, combaterea extremismului și terorismului și rolul comunităților religioase în sprijinirea statutului social al femeilor.
Fosta republică sovietică are mai puțin de 1% catolici în rândul celor 19 milioane de locuitori, față de 70% musulmani și 25% ortodocși. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: