ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZIMAGAZIN

Un deputat evreu britanic a deplâns moartea Reginei Elisabeta a II-a cu o lecție din Cabala / MAE britanic, de frica reacțiilor musulmane, i-a interzis reginei orice călătorie în Țara Sfântă

Regina Elisabeta a II-a a fost elogiată de nenumărați politicieni britanici precum și de alte personalități din întreaga lume.

Însă, în omagiul său adus defunctei monarhe în Camera Lorzilor, baronul David Wolfson (foto) a folosit o nouă metodă de a vorbi despre semnificația morții sale: explicarea unui pilon al misticismului evreiesc.
Într-un discurs de șase minute, Wolfson, un conservator care a fost ministru al Justiției în timpul mandatului lui Boris Johnson, și-a plimbat colegii prin mai multe aspecte ale tradiției evreiești – inclusiv prin gematria, practica evreiască de a găsi semnificații prin valoarea numerică a cuvintelor.
În primul rând, el a discutat despre termenul „mitzvah”, sau fapta bună, explicând că nu este pur și simplu o faptă bună pe care cineva o face după bunul plac – este o datorie ale cărei rădăcini sunt literele ebraice tzaddic și vav, sau „tzav”.
„Majestatea Sa defunctă și-a petrecut întreaga viață făcând ceea ce este bine, și nu doar pentru că a avut chef sau pentru că i-a venit cheful. Și-a petrecut cei 96 de ani făcând ceea ce este bine zi de zi, dintr-un simț al datoriei”, a spus el.
Wolfson a alunecat apoi pe tărâmul magic al gematriei, care a fost dezvoltată de practicanții Cabalei, observând că suma literelor ebraice care alcătuiesc cuvântul mitzvah însumează 96.
„Într-una dintre acele coincidențe, care poate că nu sunt, valoarea, valoarea numerică a cuvântului ebraic tzav, rădăcina cuvântului mitzvah este 96 – 96 de ani de tzav, de datorie, și, de asemenea, de mitzvah de a face ceea ce este corect, pentru că aceasta este datoria ta”, a spus Wolfson.
Wolfson a mai precizat că, în sinagogile din întreaga lume, citirea Torei se va încheia în curând și că tradiția impune ca aceasta să înceapă din nou imediat.
Acest lucru oferă o paralelă cu tradiția britanică de a deplânge moartea unui monarh și de a întâmpina cu bucurie un alt monarh, în acest caz, regele Carol al III-lea.
„Am închis o carte, o carte lungă și bună, pe care am avut-o cu noi timp de atâția ani, și suntem pe cale să deschidem alta”, a declarat Wolfson, un avocat care a studiat în tinerețe la o yeshiva (școală religioasă iudaică, n.r.) din Ierusalim. „Și, în timp ce ne rugăm cu toții ca Dumnezeu să îl salveze pe regele nostru, mă voi ruga și eu ca și el să se bucure de o domnie a mitzvah-ului de a face ceea ce este corect, pentru că aceasta este acum datoria lui.”
Wolfson și alți doi legislatori, baronul Stuart Polak și Robert Halfon, un membru conservator al parlamentului din Harlow, în Essex, au vorbit fiecare despre emoția cu care se confruntă ei și sute de mii de evrei britanici în preajma Șabatului.
Pentru prima dată în viața lor – pentru prima dată în cei 70 de ani de când Elisabeta a II-a a preluat tronul – se vor ruga pentru bunăstarea unui rege, nu a unei regine.
„Și astfel, mâine, pentru prima dată în viața mea, nu ne vom ruga în sinagogă pentru prințul Charles, ci pentru regele Charles”, a declarat Wolfson, care a remarcat, de asemenea, o schimbare a statutului său de avocat autorizat să profeseze în anumite instanțe înalte.
„Am început ziua de ieri ca avocat al reginei și am terminat-o ca avocat al regelui”.
Polak, care a luat cuvântul în aceeași zi în Camera Lorzilor, a amintit în remarcile sale o conversație pe care a avut-o în 2016 cu prințesa Anne, fiica reginei Elisabeta, în care au regretat faptul că Ministerul britanic de Externe i-a interzis să călătorească în Israel din cauza unei posibile reacții din partea aliaților arabi și musulmani ai Marii Britanii.
„Am căzut de acord, că, fiind o persoană profund religioasă și cu frică de Dumnezeu, este trist că ea nu a coborât niciodată pe Via Dolorosa în Biserica Sfântului Mormânt. Ea nu a mers niciodată și nu a vizitat Biserica Nașterii din Betleem sau nu a experimentat niciodată pacea și liniștea de pe malul Mării Galileii”, a spus el.
Halfon a remarcat modul în care domnia Elisabetei a II-a a coincis cu asimilarea britanicilor din toate mediile în clasa de mijloc, menționând că orașul său Harlow a fost unul în care locuitorii din East End-ul londonez – inclusiv mulți dintre evreii săi – au migrat în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial.
El a descris faptul că regina i-a primit jurământul în 2015 ca membru al Consiliului Privat, corpul de oficiali care se subordonează monarhului.
„Majestatea Sa nu a clipit”, a spus el. „M-am gândit: „Iată-mă pe mine, un fiu de imigrant evreu în această țară, devenind membru al Consiliului Privat”, și mi-am zis: „Ce onoare și ce țară meritocratică avem”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: