ISRAELMAGAZINSocial - Economic

Israel: Inflația încetinește, dar prețul locuințelor continuă să crească vertiginos

În timp ce inflația a încetinit ușor în august, iar indicele prețurilor de consum a scăzut cu o rată peste așteptări (0,3%), prețurile locuințelor continuă să crească vertiginos.

În pofida moderării pieței creditelor ipotecare și a scăderii numărului de apartamente vândute, prețurile apartamentelor au crescut cu 1,3% în lunile iunie-iulie, cea mai mare creștere anuală din 2010 încoace, de 17,9%.
Potrivit cifrelor publicate joi de Biroul Central de Statistică, inflația anuală în Israel a scăzut ușor de la 5,2% la 4,6%.
Aceasta, după ce s-au înregistrat scăderi notabile ale prețurilor în sectorul transporturilor (-3,5%) și în cel al comunicațiilor, precum și în cel al confecțiilor (-1,6%).
Pe de altă parte, creșteri semnificative de prețuri au fost înregistrate în sectorul de întreținere a apartamentelor – curățenie și lucrări – (+ 2,2%), precum și în sectorul de cultură și agrement (+ 0,9%).
Piața imobiliară continuă să crească într-un ritm foarte puternic.
Prețurile apartamentelor de vânzare au crescut din nou în iunie-iulie față de perioada mai-iunie. Creșteri de prețuri au fost înregistrate în toate regiunile: Ierusalim (0,8%), Nord (1,6%), Haifa (2,1%), Centru (2,3%), Tel Aviv (0,1%) și Sud (1,6%).
Creșterile puternice ale dobânzilor inițiate de Banca Israelului începând cu luna aprilie nu încetinesc creșterea prețurilor imobiliare și se pare că în acest domeniu, doar un plan economic global care să crească oferta de apartamente ar putea duce la o stopare a creșterii prețurilor.
Pe de altă parte, în pofida indicelui negativ al prețurilor, se așteaptă ca la 3 octombrie Comitetul monetar al Băncii Israelului să majoreze din nou rata dobânzii pentru economia israeliană la cel puțin 0,5%.
Majoritatea prognozelor se așteaptă chiar la o creștere de 0,75%, așa cum s-a întâmplat și la precedenta majorare de la sfârșitul lunii august.
Probabila majorare este o consecință directă a estimărilor conform cărora președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, va majora și el rata dobânzii cu 0,75%, după cifrele slabe de marți privind inflația din SUA. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d