ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Premierul israelian la ONU: „O soluție cu două state cu palestinienii este un lucru bun pentru Israel”

În timpul discursului său de joi seară în cadrul Adunării Generale a ON, premierul israelian Yair Lapid a declarat că „un acord cu palestinienii, bazat pe două state pentru două popoare, este ceea ce este corect pentru securitatea Israelului, pentru economia Israelului și pentru viitorul copiilor săi”.

„Majoritatea israelienilor susțin o soluție cu două state. Eu sunt unul dintre ei”, a spus el.
„Dar Israelul are o condiție: ca viitorul stat palestinian să fie pașnic. Să nu devină o altă bază teroristă din care bunăstarea și însăși existența Israelului să fie amenințată”, a adăugat premierul.
Yair Lapid a reamintit că Israelul a părăsit Fâșia Gaza în 2005 și a primit în schimb „peste 20.000 de rachete, nu pace”.
Premierul israelian a declarat că este pregătit să ridice restricțiile din Gaza „mâine dimineață” și să ajute la construirea economiei teritoriului palestinian.
„Avem o singură condiție: să nu mai tragem cu rachete asupra copiilor noștri”, a declarat Yair Lapid, într-un discurs la ONU, al cărui conținut fusese deja criticat de adversarii săi politici cu o zi înainte, după numeroase scurgeri de informații.


Yair Lapid a denunțat, de asemenea, informațiile false care circulă în lume despre Israel și a regretat faptul că „politicieni nesăbuiți, state totalitare și organizații radicale subminează percepția noastră asupra realității”.
„Democrațiile noastre sunt încet-încet otrăvite de minciuni și știri false”, a spus el.
Conform lui, miliarde de dolari au fost investite în răspândirea de minciuni despre Israel.
Premierul a acuzat Iranul că, „conduce această orchestră a urii”, afirmând că Teheranul își urăște propriul popor și menționând că „lumea tace” în timp ce tinerii iranieni suferă.
Yair Lapid s-a referit la scriitorul Salman Rushdie, romancierul care a fost înjunghiat mortal în august, după ce a trăit zeci de ani sub incidența unei fatwa iraniene care cerea moartea sa, și la Mahsa Amini, femeia iraniană de 22 de ani care a murit vinerea trecută, la câteva zile după ce a fost arestată pentru că a încălcat regulile islamice referitoare la vălul de cap.
„Ura lor este un mod de viață”, spune el. „Este o modalitate de a păstra regimul lor opresiv.”

„Teheranul nu va avea o armă nucleară”

Yair Lapid a denunțat, de asemenea, programul nuclear iranian. „Dacă regimul iranian obține o armă nucleară, o va folosi”, a spus el, făcând apel la o amenințare militară credibilă.
„Singura modalitate de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară este să punem pe masă o amenințare militară credibilă. Și atunci, și numai atunci, va fi posibil să se negocieze un acord mai lung și mai puternic cu el”, a declarat Yair Lapid.
„Trebuie să fie clar pentru Iran că, dacă merge mai departe cu programul său nuclear, lumea nu va reacționa cu vorbe, ci cu forță”, a adăugat Lapid.
„Israelul va face tot ceea ce este necesar pentru a împiedica Teheranul să dobândească o armă nucleară”, a subliniat el.
În cele din urmă, Yair Lapid a făcut apel la „fiecare țară musulmană – de la Arabia Saudită la Indonezia – să recunoască faptul că mâna Israelului este întinsă spre pace”.
Arabia Saudită și Indonezia sunt cele mai importante două țări musulmane care au fost menționate ca posibile candidate la aderarea la acordurile abrahamice.
„Ne-am dovedit dorința de pace prin acordurile Abraham, prin summitul de la Negev și prin acordurile pe care le-am semnat cu lumea arabă”, a declarat premierul israelian într-un discurs care a fost urmărit cu deosebită atenție în Israel, unde mai sunt doar o lună și jumătate până la alegeri, iar țara nu pare să fie angajată în cauza unui stat palestinian. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d