ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Raport palestinian: Patru morți și 44 de răniți într-un raid al armatei israeliene în Cisiordania

Printre cei uciși se numără fratele teroristului palestinian Raad Hazem, care a împușcat și ucis trei israelieni într-un atac terorist la Tel Aviv în aprilie

Mișcarea Fatah a lansat un apel la o „zi de furie” în întreaga Cisiordania, inclusiv o grevă generală și un marș la punctele de control, în urma unui raid militar israelian în Jenin, în care patru persoane au fost ucise și 44 au fost rănite.

Miercuri, forțele israeliene au înconjurat fosta locuință a lui Raad Hazem, un terorist palestinian care a ucis trei persoane în aprilie, și l-au ucis pe fratele său, Fathi, și alți trei bărbați căutați în tabăra de refugiați din Jenin, potrivit oficialilor israelieni.

Raad Hazem (dreapta), teroristul care a ucis trei israelieni la Tel Aviv în aprilie și fratele său Abed Fathi, care a fost împușcat și lichidat de armată miercuri

Palestinienii spun că 44 de persoane au fost rănite în timpul schimbului de focuri de armă.
Armata a declarat că Abed Fathi Hazem și Ahmed Nazmi Alawneh au fost implicați în mai multe schimburi de focuri de armă în ultimele săptămâni, inclusiv în incidentul din 13 septembrie, în care s-a tras asupra unui tractor al Ministerului Apărării.
Armata a adăugat că aceștia se aflau în faza de planificare a unor atacuri teroriste suplimentare.
Brigada Martirilor Al-Aqsa, aripa militară a Fatah, a anunțat că trei dintre cei uciși erau comandanți de rang înalt ai organizației în regiunea Jenin, iar al patrulea era un membru de rang înalt al Jihadului Islamic.
Anunțul l-a identificat, de asemenea, pe Alawneh ca fiind comandant de batalion, iar pe Alonah ca inginer specializat în asamblarea de bombe. Membrul Jihadului Islamic a fost identificat ca fiind Muhammed Abu Nasa.
„Nu vom ezita și nu vom fi descurajați să acționăm împotriva oricui încearcă să facă rău cetățenilor israelieni sau forțelor noastre de securitate”, a declarat premierul Yair Lapid în urma raidului.

Purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, a declarat după raid, că „ocupația israeliană subestimează în continuare viețile poporului nostru palestinian și manipulează securitatea și stabilitatea prin continuarea politicii sale de escaladare”.
Abu Rudeineh a adăugat că „Israelul și Statele Unite ale Americii și-au pierdut credibilitatea cerând calm și menținerea stabilității, în timp ce ei practică toate formele de escaladare, ucidere și distrugere… Condamnările singure nu mai sunt suficiente”.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat de deteriorarea situației de securitate din Cisiordania” și că „numai în acest an, peste 100 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania și peste 30 în Gaza, în timp ce peste 20 de israelieni și alți civili au fost uciși în atacuri teroriste”.
El a îndemnat „toate părțile să facă tot ce le stă în putere pentru a detensiona situația și a reveni la o perioadă de calm”.
Price a mai spus că, deși Statele Unite și alți parteneri internaționali sunt gata să ajute, aceștia „nu pot înlocui acțiunile vitale ale părților pentru a atenua conflictul și a restabili calmul”.
Oficialii americani au monitorizat îndeaproape deteriorarea condițiilor din Cisiordania, lucrând în același timp pentru a se asigura că Israelul și Autoritatea Palestiniană continuă coordonarea în materie de securitate.
AP s-a luptat să mențină securitatea în condițiile în care a trecut printr-o criză economică care nu a făcut decât să-i slăbească și mai mult controlul și legitimitatea.
Barbara Leaf, diplomatul american de cel mai înalt rang pentru Orientul Mijlociu, a vizitat recent Israelul și Cisiordania, unde a implorat toate părțile să ajute la stabilizarea AP pentru a preveni o criză majoră.
În ultimele săptămâni, Jenin a fost un punct de focar de violență. La începutul acestei luni, un ofițer militar israelian a fost împușcat și ucis în timpul unui schimb de focuri de armă cu militanți palestinieni în apropierea punctului de control Jalameh, la nord de Jenin.
Stimulate de incidentele din Jenin, ciocniri au izbucnit și în alte câteva locuri din Cisiordania miercuri după-amiază.
Un palestinian a fost grav rănit de focuri de armă reale în timpul ciocnirilor din apropierea punctului de control Beit El și a fost transportat la spitalul din Ramallah în stare mortală, a anunțat Semiluna Roșie palestiniană. Alte două persoane au fost rănite moderat de gloanțe de cauciuc în timpul acestor confruntări.
Alte 34 de persoane au fost rănite în confruntările de lângă Hawara, la sud de Nablus, a precizat Semiluna Roșie. Una dintre ele a fost lovită de un glonț de cauciuc și a fost transportată pentru îngrijiri medicale; celelalte au fost tratate la fața locului după ce au inhalat gaze lacrimogene. În plus, 14 persoane au fost rănite prin inhalarea de gaze lacrimogene în apropiere de Kalkilia.
Palestinienii au declarat că, în timpul confruntărilor din Hawara, un jurnalist a fost rănit când o grenadă cu gaz israeliană l-a lovit în picior.
Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, Aviv Kochavi, a efectuat miercuri după-amiază o evaluare a situației la Comandamentul Central, având în vedere escaladarea situației din Cisiordania. Au participat, de asemenea, șeful Comandamentului Central, generalul-maior Yehuda Fuchs, și comandantul Diviziei Iudeea și Samaria, generalul de brigadă Avi Blut.
„În această dimineață, am desfășurat o operațiune complexă în tabăra de refugiați din Jenin”, a declarat Kochavi în cadrul reuniunii.
„A fost executată cu hotărâre și profesionalism, iar scopul ei a fost de a contracara o amenințare concretă. Vom continua să ne pregătim pentru întregul spectru de scenarii și vom opera la nevoie oriunde și oricând pentru a asigura securitatea israelienilor.” (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: