Consiliul de asociere UE-Israel se reunește pentru prima dată în ultimii zece ani

UE a făcut presiuni pentru un “nou început” cu Israelul de când Netanyahu a părăsit mandatul

Uniunea Europeană a anunțat că săptămâna viitoare va avea loc prima reuniune a Consiliului de asociere cu Israelul din ultimii 10 ani, în timp ce Bruxelles-ul încearcă să refacă legăturile.

Cea de a 12-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Israel va avea loc la Bruxelles, la 3 octombrie. Delegația UE va fi condusă de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, iar delegația Statului Israel va fi condusă de prim-ministrul și ministrul afacerilor externe, Yair Lapid.

Premierul israelian Yair Lapid va purta discuții cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pe 3 octombrie la Bruxelles, “pe fondul provocărilor globale, cum ar fi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat UE.
“Discuțiile vor acoperi subiecte precum comerțul, schimbările climatice, energia, știința și tehnologia și cultura”, a precizat UE. De asemenea, acestea se vor referi la “respectarea drepturilor omului și a principiilor democratice, la libertatea de religie și la lupta împotriva antisemitismului”.
Reuniunile Consiliului au fost înghețate timp de un deceniu, de când Israelul a renunțat la ele din cauza opoziției UE față de “extinderea coloniilor în Cisiordania”.
UE a făcut presiuni pentru un “nou început” cu Israelul de când liderul de dreapta Benyamin Netanyahu a demisionat în 2021, după 12 ani la putere.
Borrell declarase anterior că a “salutat călduros” sprijinul centristului Lapid pentru o soluție cu două state cu palestinienii la Adunarea Generală a ONU din această lună.
În declarația UE se arată că Uniunea speră să “continue pe această linie” la următoarea reuniune.
Cele 27 de state membre ale UE s-au luptat adesea pentru a găsi o abordare comună a conflictului israeliano-palestinian, unele susținând Israelul, iar altele fiind mai apropiate de palestinieni. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
error: Conținutul este protejat !! (Content is protected !!)
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Share via
Copy link
Powered by Social Snap
%d blogeri au apreciat: