ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA ARABĂMAGAZIN

Israelul este alături de femeile iraniene (VIDEO)

Într-un videoclip, femeile israeliene și-au declarat dragostea pentru femeile iraniene: „Israelul vă iubește”

Vântul de revoltă care suflă în Iran de la jumătatea lunii septembrie a găsit un ecou deosebit în Israel, considerat „inamicul care trebuie distrus” de către regimul mullahilor.

Videoclipurile cu femei iraniene care își ard vălurile și își taie o șuviță de păr pentru a aduce un omagiu lui Mahsa Amini, femeia de 22 de ani care a murit pe 13 septembrie pentru că și-a purtat hijab-ul în mod incorect, nu îi lasă pe israelieni indiferenți.
Ministerul israelian de Externe a înțeles care este miza evenimentelor care au loc și, după un comunicat publicat săptămâna trecută, în care spunea că urmărește îndeaproape „protestele iranienilor curajoși care se ridică împotriva regimului violent al ayatolahilor”, a postat pe rețelele de socializare un videoclip intitulat „Femeia israeliană este alături de femeia iraniană”, în care se pot vedea femei israeliene de toate vârstele și mediile sociale care își promit sprijinul pentru „surorile lor iraniene”.

„Susținem femeile iraniene”, „Israelul te iubește”, „Femeile din Israel vor fi mereu alături de tine”, „Ne vom aminti mereu de tine, Mahsa”, „Toate femeile merită să trăiască libere”, „Ești în inimile noastre”…

Mesajul nu putea fi mai clar: să le ofere sprijin moral demonstranților, dintre care unii ar saluta o apropiere de statul evreu. Videoclipul a fost salutat de demonstranții iranieni, care au fost ei înșiși descriși drept „soldați ai Israelului” de către detractorii lor.
La urma urmei, Ierusalimul a fost un aliat puternic al Teheranului până în 1979 și până la revoluția islamică condusă de ayatollahul Khomeini.
În 1950, Iranul a fost chiar al doilea stat majoritar musulman, după Turcia, care a recunoscut existența Israelului, considerat pe atunci cel mai bun prieten nemusulman al său.
În plus, Israelul are zeci de mii de evrei iranieni sau evrei născuți din părinți iranieni, printre care se numără personalități importante din viața publică, precum fostul președinte Moshe Katsav, fostul șef al Statului Major al armatei Shaul Mofaz sau cântăreața Rita.
Artista, născută la Teheran, a venit să locuiască în Israel în 1970, împreună cu familia sa, la vârsta de opt ani, și a dobândit o anumită popularitate în țara sa de origine în 2011, după lansarea unor discuri pop în care cântă în limba sa maternă.
Încă foarte atașată de rădăcinile sale, Rita, un adevărat star în Israel, și-a oferit săptămâna trecută sprijinul protestatarilor într-un interviu acordat site-ului Iran International.

„Dragi iranieni, eu, Rita Yahan-Faruz, sunt alături de voi astăzi, și mai ales alături de surorile mele dragi, femeile curajoase din Iran”, a spus ea în limba persană.
„Ei își apără eroic libertatea în ciuda gloanțelor. Toate femeile din lume sunt astăzi Mahsa Amini”, a adăugat ea.
Pentru protestatari, orice sprijin este binevenit.
Protestul este reprimat cu înverșunare de autoritățile iraniene, iar potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, „cel puțin 76 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor”, inclusiv „șase femei și patru copii”, în 14 provincii ale țării.
De asemenea, peste 1.200 de demonstranți au fost arestați.
Această revoltă exprimă frustrarea unei mari părți a populației față de actualul guvern și practicile acestuia. O anumită rezistență pare să fi funcționat de ceva timp.
Acțiunile de sabotaj care au avut loc în ultimele luni în mai multe situri sensibile din Iran au fost atribuite de Teheran Mossadului, dar și agenților iranieni, care ar acționa mână în mână cu serviciul de informații israelian și care ar fi hotărâți să răstoarne regimul. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: