Israel: Netanyahu promite că va crește construcțiile în Iehuda și Shomron, dacă va fi reales

Într-un apel către alegătorii de dreapta, liderul opoziției, Benjamin Netanyahu, a promis că va sprijini construcția masivă de locuințe în Iehuda și Shomron (Cisiordania), dacă va reveni la funcția de prim-ministru după următoarele alegeri.

Benyamin Netanyahu a semnat, împreună cu 30 de membri ai partidului său Likud și alți 26 de politicieni din Shas, Iudaismul Unificat al Torei, Partidul Sionist Religios și Bayit Yehudi, o declarație de intenție a „Mișcării pentru Suveranitate” cu scopul de a dezvolta așezările evreiești din Iehuda și Shomron.
Într-o campanie intitulată „Moving East”, Mișcarea pentru Suveranitate susține că cea mai bună soluție la criza de locuințe este construirea în Cisiordania.
„Prețurile periculoase ale locuințelor din centrul țării necesită o construcție masivă în regiunea adiacentă din Iehuda și Shomron”, se arată în declarația semnată de partide.
Obiectivele de dezvoltare se concentrează în special pe axa care leagă Tel Aviv de așezarea Ariel, situată în Shomron.
„Construcția a mii de locuințe pe axa Tel Aviv-Ariel va duce la o creștere dramatică a ofertei de terenuri pentru construcții și la o scădere semnificativă a prețurilor locuințelor”, se arată în declarație.
Cei care au semnat declarația s-au angajat să folosească toate instrumentele parlamentare pe care le au la dispoziție pentru a se asigura că astfel de construcții vor avea loc, inclusiv modificarea reglementărilor pentru a facilita acordarea de autorizații de construcție pentru locuitorii din așezări.
Benjamin Netanyahu și-a pus numele pe acest document într-un moment în care administrația Biden se opune tot mai mult construcțiilor în colonii, ceea ce l-ar putea pune în conflict cu Washingtonul.
Mișcarea pentru Suveranitate intenționează să publice în curând un studiu mai detaliat, susținând că în regiune ar putea fi construite 75.000 de locuințe în următorii cinci ani.
Potrivit mișcării, construcțiile masive dincolo de Linia Verde ar duce, de asemenea, la scăderea prețurilor locuințelor din Iehuda și Shomron cu 20%, ajutând astfel la creșterea demografică a țării.
„Astăzi, densitatea populației din Israel este una dintre cele mai mari din lumea dezvoltată. Până în 2040, se așteaptă ca populația Israelului să ajungă la aproape 13 milioane de locuitori. Numai în Tel Aviv, densitatea este de 7.841 de locuitori pe kilometru pătrat, ceea ce este mult mai mare decât în Fâșia Gaza, care are 6.859 de locuitori pe kilometru pătrat”, a declarat Mișcarea pentru Suveranitate.
Liderul Meretz (extremă stânga), Zehava Galon, a reacționat la această propunere spunând că „rezolvarea problemei locuințelor prin construirea în afara Israelului este ca și cum ai jefui o bancă pentru a acoperi un deficit.
„Dar Bibi face tot ce poate pentru a câștiga voturi”, a adăugat ea. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: