ISRAELLUMEA ARABĂLUMEA DE AZIMAGAZIN

Afganistan: Talibanii aprobă lucrări de conservare a unei sinagogi

“Vrem să dovedim că suntem toleranți și că îi acceptăm pe ceilalți”

Construită la începutul secolului al XX-lea, sinagoga istorică din orașul Herat, situat în vestul Afganistanului, va fi supusă unui proiect de conservare cu sprijinul guvernului taliban, potrivit Art Newspaper.

Proiectul, care ar trebui să înceapă în noiembrie și să dureze 16 luni, are ca scop prevenirea prăbușirii structurii sinagogii Yu Aw.
Planificat de municipalitatea din Herat împreună cu alte organizații locale, va fi finanțat cu aproape 500.000 de dolari de către Fundația Aliph, un grup elvețian dedicat protejării siturilor de patrimoniu cultural din zonele de conflict.
În cadrul proiectului, va fi restaurat și mikve-ul comunității, cunoscut sub numele de Hammam-e Mosaie.
Sinagoga a fost restaurată timp de doi ani și a fost finalizată în 2009, cu finanțare din partea unei alte organizații elvețiene.
După ce a servit timp de câțiva ani ca centru educațional pentru femei și copii, acesta a fost închis din nou în 2014 din cauza infiltrațiilor unui “canal de drenaj municipal prost construit, finanțat de ONU, în drumul adiacent”, relatează Art Newspaper.
“Acesta este un sit cultural și istoric, care nu este folosit ca lăcaș de cult, iar guvernul local va sprijini conservarea sa”, a declarat Zalmay Safa, șeful departamentului de monumente din Herat, pentru Art Newspaper.
“În profida schimbării guvernului, siturile noastre istorice rămân protejate și nu au nicio legătură cu problemele religioase. Există un mare interes pentru conservarea și studierea aspectelor legate de cultură și istorie”, a declarat Zalmay Safa.
“Vrem să dovedim că suntem toleranți și că îi acceptăm pe ceilalți. Noi căutăm pacea și nu suntem extremiști”, a subliniat el.
Până în 1948, populația evreiască din Herat, care număra cândva zeci de mii de persoane, se redusese la aproximativ 280 de familii evreiești.
Odată cu înființarea statului Israel, multe dintre aceste familii s-au mutat pentru a face alia (stabilirea evreilor în Israel, n.r.) sau pentru a emigra în Statele Unite. Până în 1970, în comunitatea evreiască locală nu mai rămăsese niciun evreu.

Lasă un răspuns

%d